TP wybór konstrukcji.

1

Siemanko mam problem.
nie wiem w jakiej instrukcji napisac:

  1. Napisz program wczytujący N liczby rzeczywistych i wyznaczający sumę tych liczb.

  2. Napisz program wczytujący N liczby rzeczywistych i wyznaczający iloczyn tych liczb.

prosze tylko o nazwe instrukcji. z góry dzięki

program oceny;
USES crt;
VAR
x:integer;
Begin
clrscr;
writeln('podaj liczbe punktow');
readln(x);
if x<100 then
writeln('bardzo dobry 5');
readln;
if x>90 then
writeln('bardzo dobry 5');
end.

Jak zroic by if x<100 i x>90 bylo w jednej lini.?

0

Po cholerę drugi temat? To się nadaje tylko i wyłącznie do działu Newbie.

1,2 - proste sumowanie/iloczyn przy użyciu pętli for

if (x > 90) and (x < 100) then

Dokładny opis działania pętli for znajdziesz na podanej Ci wcześniej stronie: http://www.pascal.eu.org/ :)
A dokładniej w lekcji piątej tego prostego kursu, czyli tutaj: http://www.pascal.eu.org/lekcja5.htm#fortodo

Gdybyś nie mógł znaleźć swojego poprzedniego tematu, to jest tutaj: [TurboPascal] Zadnia.

0

no ok, ale nie mam pojęcia co mam wpisać zeby wyskoczyło 5 cyfr a nastepnie ich suma.
jeśli mozesz to prosze o pomoc. niestety w kursie nie znalazlem nic takiego..

program suma;
USES    crt;
VAR
x:integer;
begin
     clrscr;
for x:=0 to 5 do





readln;
end.
0
MisiekBo napisał(a)

niestety w kursie nie znalazlem nic takiego..
Poszukaj dobrze, na pewno się znajdzie... Dlatego to się nazywa kurs...

musisz mieć jakąś zmienną, do której będziesz dodawał pobrane dane (wartość początkowa 0-dla dodawania, 1- dla mnożenia)

for x:=0 to 5 do
  begin
  //to co tu wpiszesz powtórzy się 6 razy, bo x przyjmuje wartości 0, 1, 2, 3, 4, 5
  //pobierasz wartość z klawiatury i dodajesz do zmiennej wcześniej opisanej (lub też przez nią mnożysz)
  end;

//a po wszystkim wypisujesz wartość tej zmiennej
0
if (x > 90) and (x < 100) then

albo taka fajna, typowo pascalowa konstrukcja:

if x in [91..99] then
0
Azarien napisał(a)

albo taka fajna, typowo pascalowa konstrukcja:

if x in [91..99] then

Z tym to bym uważał bo działa tylko na zbiorach max 256-elementowych i np coś takiego

if x in [250..260] then

już nie przejdzie.

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1