Pomoc z krotkim zadaniem

0

Witam. Mam problem z dwoma zadankami:

1.Napisz metode:
public static char reverseBits(char number)
Operacja ta pobiera liczbę całkowitą typu char number i zwraca liczbę całkowitą typu char, w której wszystkie bity są zamienione kolejnością tzn. jeżeli reprezentacja bitowa liczby wejściowej jest następująca
0000000001000001 - znak 'A'
to znak wyjściowy ma następującą reprezentację:
100000100000000.

2.Wykorzystaj funkcję reverseBits do napisania funkcji kodującej dany łańcuch znaków str.
public static char[] encode(String str)
Każdy znak łańcucha str, ma zostać zamieniony przy pomocy funkcji BitOperations.reverseBits(...). Funkcja ma zwracać tablicę zakodowanych znaków.
Przetestuj działanie tej funkcji, tzn. dwa razu zakoduj łańcuch wejściowy. Po takiej operacji tablica wyjściowa powinna zawierać łańcuch oryginalny.

Prosze o pomoc/podpowiedz jak to zrobic:)

0
kasia napisał(a)

Prosze o pomoc/podpowiedz jak to zrobic:)

Zrób to tak jak jest podane w tej instrukcji: napisz klasę, potem metodę, a następnie jej użyj.
Wklej co masz zrobione i napisz z czym masz problem.

0

koledzy z pjwstk się nie uczą !!!

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1