[Delphi] TImage, położenie "sąsiadujące"

0

W jaki sposób mogę ustawić właściwości image aby obrazek małych rozmiarów mogł się rozmieścic sąsiadująco, na całym komponencie??

Jestem zielony w tych sprawach, więc bardzo prosze mnie nie krytykować :):D

0

Object Inspektor (tabelka z właściwościami):
Align - ustawia wyrównanie: do lewej(alLeft), do prawej(alRight), na cały(alClient), do dołu(alBottom), do góry(alTop)
Strech - true (rozciąga, powiększa obrazek na cały TImage), false (zachowuje oryginalne rozmiary obrazka)

0

Nie, jemu chodzi o automatyczne powtarzanie obrazka na jednym Image. Nie da sie tego zrobic. Musisz sam rysowac (kopiować obrazek w odpowiednie miejsce - CopyRect() )

0

Chyba sie nie zrozumieliśmy... Chodzi mi o wyświetlanie obrazka sąsiadująco w calym komponencie, tak jak ustawianie tapety na opcje "sąsiadująco" :D, nie chce rozszerzać obrazka na całą powierzchnię komponentu, do czego sluzy funkcja Stretch a nie Scaled :D, ale nie czepiam się bo może to zależy od mojej wersji Delphi?? (D7E). Dzięki za odpowiedź ;]

A zatem pytam się jeszcze raz, pomoże mi ktoś?:D

0

Czyli:

[losowa nazwa] napisał(a)

Musisz sam rysowac (kopiować obrazek w odpowiednie miejsce - CopyRect() )

zobacz: http://stackoverflow.com/questions/1268410/how-to-tile-a-image-in-timage

0

Dzieki Madmike ;) Wszystko w jak najlepszym porządku! :) :D

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1