Ciekawa konstrukcja if'a

0

Może ktoś wie, co oznacza taka konstrukcja if'a ?

Procedure Dziwne;
Var S: String;
Begin
 if S <= 'jakiś tekst' Then
  ShowMessage('?');
End;

Ponieważ kompiluje się bez błędów...
A za nic jej nie rozumiem...
WTF :D

Natomiast takie coś:

Procedure Dziwne;
Var S: String;
Begin
 if S => 'jakiś tekst' Then
  ShowMessage('?');
End;

Już się nie kompiluje...

0

A próbowałeś:

if S >= 'jakiś tekst' then ...
0
Patryk27 napisał(a)

Może ktoś wie, co oznacza taka konstrukcja if'a ?

Procedure Dziwne;
Var S: String;
Begin
 if S <= 'jakiś tekst' Then
  ShowMessage('?');
End;

Ponieważ kompiluje się bez błędów...
A za nic jej nie rozumiem...
WTF :D.

Porównuje ze sobą kolejne znaki obu stringów :D
np. "aa" jest mniejsze od "ab"

Patryk27 napisał(a)

Natomiast takie coś:

Procedure Dziwne;
Var S: String;
Begin
 if S => 'jakiś tekst' Then
  ShowMessage('?');
End;

Już się nie kompiluje...

bo powinno być:

Procedure Dziwne;
Var S: String;
Begin
 if S >= 'jakiś tekst' Then
  ShowMessage('?');
End;
0

większe rowne: >=
mniejsze rowne:<=
kolejnosc znakow nie jest przypadkowa.

a co do samego ifa, to nie pamietam dokladnie ale chyba porownuje "alfabetycznie".

0

raczej „analfabetycznie”, bo według kodów ASCII. nie nadaje się to do sortowania tekstu, bo wychodzi że 'a'

 > <code noframe>'B'

, albo 'ę'

 > <code noframe>'z'
0

@Patryk27, no żeby błąd składniowy tak Tobą poruszył... czekamy na samokrytykę... :p

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1