[Delphi] Problem ze zwalnianiem bitmap

0

No w OnCreate formy tworze globalne bitmapy (dwie), używam ich trochę
a w OnClose je zwalniam.

Ale właśnie po zamknięciu programu wywala błąd

Exception EAccessVolation in module Project1.exe at 00000000.
Access Volation at adress 000000. Read of address 0000000.

0

Gdzie kod?

0

daj do onCloseQuery

0
m napisał(a)

daj do onCloseQuery
OnDestroy jak już coś

0

To nie pomaga! Ani w OnDestroy ani OnCloseQuery.
Dalej ten sam błąd.

1

Będę nudny. Gdzie kod? Patrząc na Twoje poprzednie posty, to w kodzie możesz mieć cuda, więc jeśli chcesz pomocy dawaj cały kod, żebyśmy zobaczyli co kombinujesz.

0
TomRiddle napisał(a)

To nie pomaga! Ani w OnDestroy ani OnCloseQuery.
Dalej ten sam błąd.
no to może byś kod dał do k*** nędzy!! Pierwszy raz tu jesteś?? Nie wiesz, że forum wróżek i jasnowidzów jest gdzie indziej.

0

E, teraz to już zbaraniałem.
Zgodnie z tym tematem, faktycznie delphi wywala błąd podczas pisania projektu, ale samo uruchomienie skompilowanego programu pokazuje okno które jest po słowie except.

Ale po parunastu sekundach, po zamknięciu aplikacji i tak się błąd pojawia... po wciśnięciu Ok już nic nie ma.

Trochę dziwne

0

dziwne to są twoje kody a nie Delphi - on robi tylko to co mu napiszesz.
<font size="50">DAJ KOD!!</span>

0

Już rozwiązałem problem. Przeczytałem jeszcze raz tekst błędu (nie za wiele z niego zrozumiałem) ale jednak to pomogło.
Okazało się że problem nie był w zwalnianiu bitmapy tylko w zwalnianiu klasy, a raczej w jego braku.
Nie wiem jak to działa, może zwolniłem bitmape a niezwolniona klasa działała po zakończeniu programu używając zwolnionej bitmapy? Nie mam pojęcia.
Tak czy siak już jest dobrze...

0

"Nie mam pojęcia. Tak czy siak już jest dobrze..." - programowanie eksperymentalne, a kodu i tak nie dam... Taką rozmowę równie dobrze mógłbyś prowadzić na forum "różowe pończoszki".

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1