Symfonia C++ i co dalej?

0

Witam,
właśnie kończę czytać książkę symfonia C++ (II Tom) i zastanawiam się co dalej. Książka jest super ale chyba trochę niewystarczająca.
Podstawowa kwestia to wybór środowiska. Jeszcze decyzja nie została podjęta jednak wstępnie zdecydowałem się na MVC++. Niestety po ściągnięciu tego środowiska trochę się pogubiłem :( - kompletnie nie wiem jak się poruszać :/. Tworzę nowy projekt a później co? nie mogę nic pisać i czuję się trochę zagubiony :/. Czy jest może jakiś podręcznik, który mi wyjaśni krok po kroku jak należy korzystać z tego środowiska? Tzn. jak tworzyć programy? Nie chodzi mi już o opis języka a o wyjaśnienie jak się poruszać po środowisku.
Do tego jakie byście polecili kolejne pozycje książkowe w celu poszerzenia wiedzy z zakresu pisania programów w C++ najlepiej z wykorzystaniem baz danych (np. SQL Server)? Chciałbym zacząć już pisać jakiś program ale kompletnie nie czuję się na siłach :(
Pomocy! :)
Pozdrawiam

1

Po pierwsze zapamiętaj C++ != CLI\C++.
Ty czytałeś książkę i w między czasie nic nie pisałeś?

Filie->New->Project->Win32
zaznaczamy: "Win32 console app" oraz "create directory for solution"
->Next
zanzaczamy "empty project"
->Finish
W okoenku Solution Explorer klikasz prawym na Header Files
->Add->New Item->CPP Files->OK

i możesz pisać w czystym C++

1

Skoro do tej pory nie napisałeś nawet hello worlda to nic dziwnego że nie czujesz się na siłach. Język to tylko narzędzie, jego znajomość to tylko jedna ze składowych pisania programów. Inną taką składową jest algorytmika, chodzi mi o sposób myślenia w którym rozwiązujesz swój problem mając do dyspozycji odpowiednie narzędzia (język). Tylko pisząc programy możesz się tego nauczyć. Jak to kiedyś powiedział do mnie kumpel "sprzętowiec" gdy podziwiałem wzmacniacz akustyczny jego konstrukcji, od patrzenia się nie nauczysz. Nie patrz na kod tylko go twórz.

A tak żeby Cię nie zostawić z moralizatorskim pisaniem, ściągnij sobie tutorial "Od zera do gier kodera". To przyzwoity pdf traktujący o c++, na początku masz "how to" z visualem, co prawda ze starszą jego wersją ale powinieneś sobie poradzić.

0

Dziękuję wam bardzo chłopaki!!! :)
sid90 - bardzo Ci dziękuję za wyjaśnienie krok po kroku jak otworzyć ten plik, gdzie można pisać kod :). Wcześniej trochę się pogubiłem i w ogóle...
several - Tobie bardzo dziękuję za wskazanie super tutoriala, którego kiedyś przeglądałem ale wyleciał mi zupełnie z głowy i nawet nie wiedziałem, że jest on tak fajnie napisany :-). Nie przeczytałem go jeszcze ale z pierwszych akapitów widzę, że mnie bardzo naprowadzi na to czego szukam :P

Jeśli chodzi o pisanie kodu to nie jest do końca tak. Wcześniej troszkę skrobałem w dev C++ ale to środowisko jakoś mi nie podeszło :). Do tego najpierw chciałem przeczytać książkę a dopiero później próbować swych sił w programowaniu i uczyć się tego w praktyce. To nie jest tak, że przeczytałem książkę i chciałem już napisać coś zaawansowanego... Po to napisałem tego posta, żeby właśnie przymierzyć się do nauki pisania tego o czym jest wspomniana książka (symfonia C++). Niestety w niej nie ma zbyt wiele o środowisku programowania jak również o samej organizacji pisania kodu... Fakt, że autor wspomniał parę razy o tym, że kod można (a raczej, że się powinno) podzielić na pliki (oddzielnie klasy i oddzielnie funkcje) ale już kwestii technicznych nie poruszył :P - Stąd było moje pytanie.
Przy okazji chciałem się również zapytać czy debug jest równoznaczny z kompilowaniem? Bo jakoś nigdzie nie mogę znaleźć samego kompilowania MVC++ :/ (chyba, że znowu moja ślepota daje o sobie znaki...). Mam coś takiego jak: "New Project", "Add new item", "open file" czy "save" ale "compile" ni widu ni słuchu :( (chociaż może w tutorialu również znajdę odpowiedź :P).

A na koniec jeszcze chciałem się zapytać czy znacie jakąś dobrą książkę o bazach danych MySQL? kupiłem ostatnio taki gruby podręcznik pt. "Wysoko wydajne MySQL" ale tam nie ma z byt dużo podstaw... Jest on już dla zaawansowanych w te klocki osób mający na celu zwiększenie wydajności baz (optymalizacji) :/ (chociaż później pewnie się również przyda :P)

Pozdrawiam!

0

Build->Build solution (F7)

0

Dzięki,
w książce też znalazłem tą samą odpowiedź :) -> później jeszcze pobłądziłem żeby znaleźć to w menu (niestety nie znalazłem), ale w końcu udało się znaleźć w "Solution" -> Prawy Przycisk Myszy -> build solution :P
Nawet obczaiłem jak to wrzucić do menu ;D (Hihi)
Dzięki wielkie chłopaki za pomoc!!!

0

mnie się wydaje drogi autorze tematu, że chyba źle czytasz tą swoją książkę. Samo przeczytanie nic nie da. Takie książki czyta się zwykle (jeśli chodzi o początkujących) przy komputerze gdzie wykonuje się ćwiczenia zawarte w rozdziałach. Same przepisywanie ćwiczeń również nic nie daje, zwykle to się skrobie taki programik, a potem w miarę możliwości go modyfikuje dodając coś, odejmując i sprawdzając co z tego wynika. No i powiedzmy sobie szczerze, przeczytanie takiej książki od deski do deski jest po prostu bezsensowne :]

0

Panie Odp a mi się wydaje, że Pan się nie wysilił i nie przeczytał nawet moich skromnych postów, gdzie jasno jest napisane, że teraz zamierzam ćwiczyć to co jest w książce. Są różne podejścia nauki - jedni siedzą z książką na bieżąco pisząc przykłady z książki a są tacy (ja idę tą ścieżką) że wolą najpierw przeczytać książkę a później na spokojnie, gdy teoria jest w miarę opanowana (wiem co jak i dlaczego - kojarzę pewne fakty) przerabiam książkę od początku rozwiązując zadanka i przykłady. Zresztą nawet napisałem że trochę już śmigałem w dev-ie C++ a teraz chciałem przejść do MVC++ ale poległem w kwestiach technicznych...

Przy okazji chciałem prosić jeszcze o jedną odpowiedź: czy da się sprawdzić kod źródłowy funkcji wbudowanych np. getch()? w Tutorialu o którym mowa wyżej jest informacja o wciśnięciu F11 ale jak wciskam to u siebie to wyskakuje mi okienko i nic więcej się nie dzieje :/. A chciałbym sprawdzić jak są zbudowane te funkcje wbudowane :D
Pozdrawiam

0

@GoGo i złe podejście raczej miałeś:) Jakbyś siedział przy kompie z książką dużo czasu byś zaoszczędził.. Musisz szukać biblioteki conio.. ale gdzie ona siedzi nie mam pojęcia..

0

Conio to ogólnie przeżytek. Co do funkcji wbudowanych to często nie ma sensu podglądać źródeł bo mogą być np. mocno sprecyzowane nie dość że na OS to jeszcze na architekturę procesora.

0

Ok, dzięki za odpowiedź. W tym tutorialu jednak źle przeczytałem i rzeczywiście to nie jest takie proste :).
Jeśli chodzi o podejście to cóż, mam nieco inne zdanie ale nie zamierzam się o to kłócić. Tak wybrałem, książka prawie przeczytana, nic już nie zmienię :).
Pozdrawiam

0

Pozwolę sobie wtrącić swoje trzy grosze na temat podejścia do ćwiczeń. Taką mam swoją metodę. Wprawdzie ja wolę grzebać w C#, niż w C++ (c# moim zdaniem jest o wiele przyjemniejszy), ale metodyka chyba dotyczy wszystkich języków. Samo przepisywanie ćwiczenia z książki nic Ci nie da oprócz umiejętności przepisywania :) Ja zawsze najpierw przepisuję i próbuję uruchomić. Jak się uda, to zaczynam wprowadzać różne zmiany w przykładzie, i obserwuję, jaki te zmiany mają wpływ na wynik. A na koniec (i to jest moim zdaniem najciekawszy etap) NAJPIERW robię jakieś założenie - wymyślam, co chciał bym osiągnąć, a NASTĘPNIE staram się tak zmienić kod, żeby osiągnąć to, co założyłem. Jak mi się uda za każdym razem osiągnąć to, co chciałem, to znaczy, że zrozumiałem zagadnienie.

0

Witam ponownie,
żeby nie tworzyć nowego wątku pociągnę jeszcze w tym. Chciałem się zapytać co myślicie o pozycji książkowej pt. "Microsoft Visual Studio 2008. Księga eksperta"? Chodzi mi o to, żeby właśnie poznać bardzo dobrze środowisko programowania, którym jest VS. Jednak bardzo mi zależy żeby to zrobić pod kątem C++. Natomiast jak przeglądam spis treści, opis i kawałek zamieszczony tej książki to mam małe wątpliwości. Książka napisana jest głównie pod Visual Basic i C#, z którymi nigdy nie miałem do czynienia i mieć nie chcę :). No i pytanie do was co sądzicie o tej pozycji i czy rzeczywiście moje obawy są słuszne czy jednak ja się mylę? Bardzo proszę o waszą opinię bo trochę się boję wydawać prawie 150 zł w ciemno :/
Pozdrawiam

0

Jeśli koniecznie chcesz na temat środowiska nawet pod C# (byle był opis środowiska), to lepiej to:

http://merlin.pl/Projektuj-sam-Microsoft-Visual-C-2008-Express-Edition_A-P-N-Promise/browse/product/1,632298.html

Książka właściwie nie jest o programowaniu, a TYLKO o wszelkich opcjach środowiska. Ale pod C#. I dlatego nie wiem, czy na pewno Ci ją polecić. Na przykład jest cały rozdział o Windows Presentation Foundation. NIBY w MSDN są tematy o WPF pod C++, ale w Visual C++ 2008 EE w ogóle nie można stworzyć takiego projektu, ani nawet dodać okna WPF (które w C# jest czymś normalnym). Ale przynajmniej książka jest 3 razy tańsza od podanej przez Ciebie.

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1