[delphi]nazwa dynamicznej formy

0

Mam pewien problem z dynamicznymi formami. Czytałem już wiele tematów o tym, ale nie znalazłem dobrego rozwiązania.
Chodzi o to że mam powiedzmy jedna forme normalną i 6 dynamicznych, na każdej dynamicznej formie jest przycisk i np. label. każda forma ma inną nazwę i caption(forma1, forma2, forma3 itd..) każda też ma wartość tag(kolejny numerek). Wszystkie formy pojawiają się naraz.
I teraz powiedzmy że klikam na forma2 a na niej na przycisk, który ma podpięte zdarzenie które wyświetli caption formy, i właśnie to mi nie wychodzi. Tak samo nie wiem jak pobrać tag aktywnej formy.

dzięki za odpowiedzi.

0

Self.Tag :>

0

ok, poradziłem sobie, ale trochę inaczej. Do pobrania etykiety okna wykorzystałem komunikaty windows:) Ale mam jeszcze jeden problem. Chcę usunąć z paska zadań główną formę programu, takie sposoby jak:

 ExtendedStyle:=GetWindowLong(Application.Handle, GWL_EXSTYLE);
  SetWindowLong(Application.Handle,GWL_EXSTYLE,
  ExtendedStyle or WS_EX_TOOLWINDOW and not WS_EX_APPWINDOW); 

Nie działają, podejrzewam że to wynika z tego że to forma rodzic dla form dynamicznych. Da się coś zrobić z tym problemem?

0

Dziwne, bo taki kod w OnCreate dla głownej formatki powinien wyłączyć pokazywanie belki na pasku Start:

  SetWindowLong(Application.Handle, GWL_EXSTYLE, WS_EX_TOOLWINDOW and not WS_EX_APPWINDOW);
0
olesio napisał(a)

Dziwne, bo taki kod w OnCreate dla głownej formatki powinien wyłączyć pokazywanie belki na pasku Start:

  SetWindowLong(Application.Handle, GWL_EXSTYLE, WS_EX_TOOLWINDOW and not WS_EX_APPWINDOW);

Niestety to nie działa. W zasadzie główna formatka nie jest mi bardzo potrzebna, bo w jej zdarzeniu OnCreate wywołuję procedurę która tworzy dynamiczne formy. Więc mógłbym w sumie tą formę usunąć. Jak się uda to napiszę:)

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1