sortowanie stringów problem

0

witajcie, mam problem, nie wiem jak zabrać się za ten//wklej.org/id/441017/ a muszę skończyć go do jutra... prosiłbym o pomoc, jakieś przykładowe rozwiązanie (w miare prostym językiem), z góry dzięki

0

Wczytujesz ciąg znaków, wstawiasz go do tablicy, sortujesz tablicę, wypisujesz zawartość tablicy.

0

nie no tyle to wiedziałem, tylko jak to zrobić

jak na razie mam coś takiego: http://wklej.org/id/441151/

0

Po co macierz?
Skorzystaj z vectorów.

1

http://wklej.org/id/441257/

aktualyn stan:/

1

użyj qsort z stdlib.h oraz strcmp z string.h

0

czyli dokładnie co zmienic?

0
pegi_gdy napisał(a)

czyli dokładnie co zmienic?

linijke

if (a[j+1] < a[j])  

bo u Ciebie elementami tablicy będą ciągi znaków, więc lepsze będzie coś w stylu

if (strcmp(a[j+1], a[j]) < 0)

Oczywiście trzeba też zmienić deklarację funkcji sortowanie i dostosować funkcję main, ale to chyba wiesz. W końcu tablica ma inny typ.

EDIT:
w main jakoś dziwnie wywołujesz funkcję sortowanie. Przyjrzyj się temu

0

Ja bym dał

qsort(a, n, &strcmp);

zamiast własnego bąbla, który jest dużo wolniejszy od qsorta.

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1