Program typu Quiz

0

Witam, potrzebuje rady bardziej doświadczonych programistów. Mianowicie moim celem jest stworzenie programu, który by przypominał program typu Quiz, tylko wszelkie jakie znalazłem polegają na testach wyboru a ja chciałbym aby użytkownik programu sam wpisywał odpowiedź na zadane pytanie z bazy danych i wtedy program oceniał czy jest to prawidłowa odpowiedź. Być może źle szukałem po googlach i różnych forach i przeoczyłem program tego typu no ale postanowiłem popytać na forum czy ktoś o czymś podobnym słyszał a jak nie to w jakim środowisku polecacie aby się zabrać za coś takiego.

Pozdrawiam i z góry dzięki.

0

A jak sobie to wyobrażasz? User ma podać dokładnie taką samą odpowiedź jaką sobie założyłeś?

0
Shalom napisał(a)

A jak sobie to wyobrażasz? User ma podać dokładnie taką samą odpowiedź jaką sobie założyłeś?

Tak, dokładnie. Coś takiego widziałem w programach do nauki słówek jeżyków obcych ;) chociażby nawet na stronie ang.pl jest system słówek gdzie po wpisaniu odpowiedzi pokazuje procentowo podobieństwo do poprawnej odpowiedzi ;]

0

No to jaki widzisz problem? Podajesz userowi pytanie. Czytasz odpowiedź. Porównujesz z wzorcową i wypisujesz wynik. Jak chcesz okreslić podobieństwo do odpowiedzi wzorcowej to możesz spróbować użyć
http://pl.wikipedia.org/wiki/Odległość_Levenshteina

0

użyj
if(jTextField1.getText().trim().toLowerCase().equals("prawidłowa odp"))
np.jLabel1.setText("dobrze)");

if(!jTextField1.getText().trim().toLowerCase().equals("prawidlowa odp"))
np.jLabel1.setText("zle)");
Coś w tym stylu

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1