[pascal]funkcja kwadratowa

0

Witam, mam za zadanie napisać program wyswietlajacy wykres funkcji y=x^2 +4x +4 w trybie graficznym, więc napisałem coś takiego:

 
uses crt, graph;
var a,b,x:integer;
y:real;

begin
//inicjowanie grafiki;

for x:=1 to 200 do begin
y:=sqr(x)+4*x+4;
putpixel(x,trunc(y),15);
end;

readkey;
closegraph;
end.

no wypelnia mi pixelami, ale da rade zrobić tak zeby to było polaczone jak normalny wykres?

pozdrawiam

0

Zamiast

PutPixel(x, y);

napisz LineTo(x, y);

0

uzywaj wcięć w kodzie bo obniza Ci ocene. przynajmniej powinni.

0

a nie da sie za pomoca putpixel?

0

Oczywiście, że można...

function PutPixel(x, y: Integer: k: Word);
begin 
 //SetFillStyle(LineFill, k);
 SetColor(k);
 LineTo(x, y);
end;
0

Ja bym się postarał o coś bardziej uniwersalnego. Przynajmniej żeby współczynniki a, b, c można było wpisać. Bo to jest poziom 3-ciej klasy podstawówki ;) Narysuj sobie (na kartce) kilka wariantów krzywej. Różne wartosci delty, różne a,b,c i pokombinuj :)

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1