Czy da się zrobić ten program za pomocą funkcji i procedur?

0

Mam pytanie czy mozliwe jest zeby program obliczjacy pierwiastki równania kwadratowego ax^2+bx+c=0 napisac za pomocą funkcji i procedur?I Czy
Czy mogę tak napisać funkcje dla sytuacji gdy a=0 a b i c są różne od zera?** Czy to sprawdzenie if (aa=0) and (bb<>0) and(cc<>0)then musi być w funkcji?**

function liniowa(a,b,c:Real):Real;
begin
result:=-c/b
end;
tak ją wywołuje
wynik:=liniowa(aa,bb,cc)
if (aa=0) and (bb<>0) and(cc<>0)then
Write('x= ',wynik);

0

A czym się różni zmienna

aa od a ? ... i pozostałe bb od b, cc od c.

0
Opi napisał(a)

A czym się różni zmienna

aa od a ? ... i pozostałe bb od b, cc od c.

aa to pewnie a power 2 itd. :)

BTW: wszystko sie da.

0

Do autora:
No da się wszystko zrobić, tylko więcej poczytaj o funkcjach i prockach. Ja to już napisałem.

0

aa to inny identyfikator który zastępuje a ponieważ nie mogą się powtarzac identyfikatory zmiennych

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1