Baza Dabych c++ uczen

0

Witam wszytkich.
Muszę zrobic baze dancyh ale mam problem zrobiłem połowę i się pogubiłem co i jak ;/
Baza musi :
-dodawac nowego studenta
-usuwac
-wyszukiwac wedlug peselu
-sortowac
-zaoisywac do pliku

Proszę o pomoc bo juz niemm sił;/

#include <iostream>
#include <string>
#include <fstream>
#include <cstdio>

using namespace std;

struct osoba
{
string im,na;
int wi;
};

int nowy()
{
int i;
osoba tab[3];

for(int i=0;i<1;i++)
{
cout<<"Imie: ";
cin>>tab[i].im;
cout<<"Nazwisko: ";
cin>>tab[i].na;
cout<<"Wiek: ";
cin>>tab[i].wi;

ofstream cos;
cos.open("osoba.txt");
cos<<tab[i].im;
cos<<tab[i].na;
cos<<tab[i].wi;
cos.close();
}
};

int znajdz()
{
osoba tab[3];
string x;

cout<<"Znajdz: ";
cin>>x;

for(int i=0;i<1;i++)
{
if (tab[i].im==x)
{
cout<<tab[i].im;
}
else cout<<"Brak"<<endl;
}
};

int main()
{
int odp;
do{
cout <<"1.Dodaj osobe"<<endl;
cout <<"2.Znajdz osobe"<<endl;
cout <<"3.Usun osobe"<<endl;
cout <<"4.Pokaz osoby"<<endl;
cout <<"0.Wyjscie"<<endl;
cin >> odp;
switch(odp)
{
case 1 : nowy(); break;
case 2 : znajdz(); break;
}
}
while(odp!=0);
return 0;
}

0

Guzik napisałeś. Te tablice które tworzysz wewnątrz każdej funkcji to SĄ RÓŻNE TABLICE. To że je sobie tak samo nazywasz, to akurat o niczym nie świadczy. Cały ten program do niczego się nie nadaje.

0

Czy kod ktory to wkleiłeś w ogóle się kompiluje? Pierwsze co rzuca się w oczy to obie funkcje postaci int funkcja nic nie zwracają, u mnie visual w ogóle nie pozwala tego skompilować.
Zastanow sie co ty wlasciwie chcesz zrobic jak piszesz ten kod, masz tam dane imie, nazwisko, wiek, a masz sortować po peselu ktorego nie masz?

Poza tym czemu masz coś postaci osoba tab[3] po co Ci 3 zmienne typu osoba do przechowania jeden osoby? piszac tak nie masz jednej zmiennej z 3 polami a 3 zmienne tego typu(czyli mozesz tam zapisac 3 osoby nawet). Wiesz po czym wlasciwie masz sortować tą baze? nazwiskach?

No i najwazniejsze to co shalom napisał, osoba tab[3]; w obu tych funkcjach są od siebie niezalezne,jesli chcesz znajdywać osobe to chyba powinienes przeszukiwac plik a nie tą tablice.
Napisz sobie na poczatęk dobrze dodawanie i wypisywanie calej bazy, wtedy wypisująć baze bedziesz mogl łatwo sprwadzic czy wszystko sie dobrze wykonalo, a potem przejdz do wyszukiwania, usuwania(ktore pewnie bedzie korzystac z wyszukiwania) i sortowania.

0

Był tu długi referat ale go wcięło podczas wysyłania. Podziękujmy wszyscy za nowy, wspaniały silnik 4prog.

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1