c++ void w if

0

Otoz mam taki kod i nie wiem jak zrobic zeby "p" prownalo dane z plikiem .

 void admi()
{
     string a;
     fstream plik;
     plik.open("data.txt",std::ios::in|std::ios::out);
     getline(plik,a);
     cout<<a;
}     

i sprawdzenie

 
if(p==admi())
{
...
}

Jak porownac p z danymi w pliku?

0

lol... ale co to znaczy porównać p z danymi w pliku? co to jest p? ... ogólnie tak tego nie zrobisz ... perełka :D

0

p jest to zmiena
cin>>p;
i potem mam if(p==admi())

a jak ?? chodzi mi ze jak podam dane to if porowna czy sie zgadaja(drugie dane by mial w pliku do porownania)

bo jak zrobie
if(p=="aaa")
to ladnie dziala ale chce zeby on pobieral dane z pliku i wtedy porownywal.

0

omg... "p to jest zmienna" jaka zmienna? bo może być bóg wie jakiego typu.. domyślam się, że to string - więc musisz cały plik załadować do innej zmiennej typu string i wtedy będziesz mógł porównać.
Powiedz więcej czemu ma to służyć, bo może można to zrobić lepiej niż ładować cały plik do ramu.

0
string admi()
{
     string a;
     fstream plik;
     plik.open("data.txt",std::ios::in|std::ios::out);
     getline(plik,a);
    return a;
}    

i sprawdzenie 
 
if(p==admi())
{
...
}
0
wujek napisał(a)
string admi()
{
     string a;
     fstream plik;
     plik.open("data.txt",std::ios::in|std::ios::out);
     getline(plik,a);
    return a;
}    

i sprawdzenie 
 
if(p==admi())
{
...
}

No prawie jak sprawdzenie całego pliku :p
Niech napisze co dokładnie mu jest potrzebne bo takie porównywanie nie ma większego sensu... coś tu jest przekombinowane.

0

NIe wiem co chcę porównywać, ale tak jest poprawnie..

0

Jest poprawnie, ale porównywanie jednej linii, a nie całej zwartości pliku.

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1