od czego zaczac?

0

Witam, pytanie j/w.
wiem ze takich tematów było zapewne od groma ale wole zapytać teraz niż się za rok dowiedzieć ze język jakiego się uczę jest Mi w zasadzie niepotrzebny...
a wiec, jaki język polecacie na początek dla kogoś kompletnie zielonego? Co prawda mam jakieś tam doświadczenie z Visual Basic ale było ono dość traumatyczne i krótkie.
Dodam ze moja przygodę z programowaniem zaczynam raczej z nudów i dla samozaspokojenia głodu wiedzy:P, na razie chciałbym, żeby język jakiego będę si uczył pozwolił mi lepiej zrozumieć strukturę Unix'ow, pozwolił pisać proste programy i ewentualnie modyfikować Unix'owe programy/oprogramowania.

1

Python, obecnie jest bardzo popularny na Linuksie, na Uniksach może trochę mniej. Język prosty do opanowania, bardzo wygodny, o naprawdę dużych możliwościach. Skoro nie chcesz 'niepotrzebnego' języka to tym razem Scheme i legendarnej książki do niego polecać nie będę.

0

Skoro jesteś poczatkujący, ja bym polecał C/C++. Nie są to trudne języki, sam na poczatku ich własnie się uczylem. Potem przyszedl czas na Jave i dopiero pozniej siegnalem po Pythona. Nie wiem, ale wydaje mi sie, ze latwiej poczatkujacemu przeniesc sie z C/C++ na Pythona, niz z Pythona na C/C++. Jest to jezyk specyficzny, oczywiscie dla poczatkujacego prosty, ale wydaje mi sie, ze na poczatek lepszy jednak bylby C/C++. Jak widzisz, kazdy zapewne powie Ci cos innego, ja nie twierdze, ze akurat moj sposob jest najlepszy, jednak opowiadam Ci, jak to bylo ze mna. Kiedy zaczalem sie uczyc Pythona, mialem czasami takie wtf na twarzy ;) ale dosyc sprawnie i szybko go opanowalem :) Jednak wybor nalezy do Ciebie.

Aha, dlaczego C/C++ - kod kernela Linuksa jest napisany w C własnie :P więc dla linuksow - jak znalazl ;)

0
Lolz napisał(a)

kod kernela Linuksa jest napisany w C własnie :P więc dla linuksow - jak znalazl ;)
Większość kerneli jest pisanych w C.

0

Ja od siebie polecę Ruby, wygodny, prosty, wielozadaniowy język i do tego dość popularny. Z 'niepotrzebnych' o wielkim potencjale to D.

0
Lolz napisał(a)

Nie są to trudne języki, sam na poczatku ich własnie się uczylem.

Trudny nie jest C, C++ na początek to zdecydowanie nie jest najprzyjemniejszy wybór. Tego języka zwyczajnie nie da się nauczyć.

Lolz napisał(a)

Jest to jezyk specyficzny, oczywiscie dla poczatkujacego prosty, ale wydaje mi sie, ze na poczatek lepszy jednak bylby C/C++.

E tam specyficzny, specyficzny to jest Perl, Python to ma tyle 'specyfiki', że w przeciwieństwie do C/C++ jest dynamicznie typowany i posiada bogate możliwości w standardzie.

Lolz napisał(a)

Aha, dlaczego C/C++ - kod kernela Linuksa jest napisany w C własnie :P więc dla linuksow - jak znalazl ;)

Aha, początkujący będzie się prędzej bawił kernelem czy raczej skryptami startowymi/administracyjnymi?

@winerfresh, Ruby? Za mało popularny i zbyt niszowy. Poza tym jest (znacznie) bardziej skomplikowany od Pythona. Oczywiście to naprawdę dobry język, warto go poznać, ale jednak obstawałbym przy znacznie powszechniejszym Pythonie (masa softu korzysta właśnie z niego, Ruby raczej mało kiedy się spotyka). Ruby zamyka się głównie w Railsach i Metasploicie.

0

Perl jest bardzo oryginalny i dość trudny dla 'nowego' lepiej Ruby lub Pythona, osobiście preferuję to pierwsze.

0
deus napisał(a)
Lolz napisał(a)

Nie są to trudne języki, sam na poczatku ich własnie się uczylem.

Trudny nie jest C, C++ na początek to zdecydowanie nie jest najprzyjemniejszy wybór. Tego języka zwyczajnie nie da się nauczyć.

I to jest najpiękniejsze ryjesz 10 lat i dalej się zastanawiasz czy wszystko dobrze rozumiesz , to jest język "władcuf neofszechświata" ...
kosmos możliwości i tyle samo niepewności.
// down
i z tym się zgodzę , czasami pisanie w C przypomina stanie na ch*ju pośród stada piranii ...

0

ooo... java notowana niżej niż... paszczak :>

0

Lepiej daj ankietę ;)

Ja na samym początku zacząłem od Pascala.
W miesięczniku Ekspert było kilka kursów, to się nauczyłem języka (stosunkowo szybko).

0

Ale to było kiedyś, czy naprawdę chcesz kogoś przekonywać do rozpoczynania od Pascala ?

0

Ok, ankieta dodana. Z tego co napisaliście do tej pory to jestem skłonny wybrać C/C++. Ale właśnie jaka jest różnica miedzy C a C++? Co lepiej na początek, a przede wszystkim czy dało by się przynajmniej zacząć naukę korzystając z zasobów sieci?

1

Różnica pomiędzy C a C++: C to prosty język, C++ krzywy, pod każdym względem. Drugiego tak niespójnego i popieprzonego języka w mainstreamie zwyczajnie nie ma.

0

hmm, ok. Dobrze rozumie ze C++ to rozbudowany C?

0

Mocno ryzykowne stwierdzenie, C++ to raczej inny język niż C
Ja tam polecam C++ na początek, ale to pewnie dlatego, że ja od niego zaczynałem i zostałem przez niego skrzywiony psychicznie :p

0

Nazwa mnie zmyliła.... to dziękuje za wszystkie odpowiedzi a teraz czas na ostatnie pytanie: Znacie jakaś stronę/eBook z jakiego mógł bym zaczerpnąć wiedzę na sam początek?

0

Od razu przejdź do C# - jest nowoczesnym językiem zarządzanym, który wywodzi się z C.
Sam próbowałem zacząć - dla własnej satysfakcji od C++ (kiedyś tam był Basic, Pascal i TurboPascal) - ale po kilkunastu lekcjach dałem sobie spokój na rzecz C# i .NET właśnie.
Jeśli chodzi o inne "mniej $łuszne" systemy - zobacz mono (windowsowi malkontenci C++ też powinni się temu przyjrzeć)...

pozdrawiam

0
pastefqa napisał(a)

Od razu przejdź do C# - jest nowoczesnym językiem zarządzanym,

Kod może być zarządzany, ale język?

który wywodzi się z C.

Raczej z Javy i Delphi.

Czemu C i C++ są razem, skoro to trzy zupełnie inne języki?

SVHK00 napisał(a)

Znacie jakaś stronę/eBook z jakiego mógł bym zaczerpnąć wiedzę na sam początek?

http://pl.wikibooks.org/wiki/C

0

Ja C uczyłem się z tego "Język ANSI C", Brian W. Kernighan, Dennis M. Ritchie,

0

hmmm, a wie ktoś czy jest wersja pdf w necie? z torrentow czy cuś... <- może źle się wysławiłem....
nie chodzi mi o "Język ANSI C", Brian W. Kernighan, Dennis M. Ritchie ale o jakąś stronę/artykuł/cokolwiek co zawiera jakieś zadania/podstawy bo zakładam ze na forum nie ma wszystkiego....
ok, dzięki za wszelka pomoc, mam już książki, ćwiczenia i chęci wiec zabieram sie do nauki^^

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1