[C++] Program "Księgarnia"

0

Witam,
Muszę wykonać program "Księgarnia", który musi spełniać następujące warunki:

  • dodawanie książek
  • liczenie upustów (podajemy np. ze 5% i odlicza od ustalonej np. w pliku ceny)
  • ilości egzemplarzy (i ich aktualizacja)
  • praca na plikach
  • inne

Udało mi się wykonać dodawanie książek do bazy (w pliku .txt). Nie mam jednak pojęcia, jak połączyć dane zapisane w pliku, tak aby można było zmieniać ilość egzemplarzy oraz naliczać upusty. Proszę o pomoc i sugestie jak to wykonać.

Mam jeszcze problem z menu w programie. Kiedy funkcja jest wywoływany przy pomocy wyboru przez Switch(), program się sypie, dubluje prośbę o wprowadzenie danych przez co błędnie je zapisuje do pliku.

Załączam mój program.

Proszę o pomoc,

0

Nikt nie potrafi pomóc? Bardzo proszę o pomoc, wkrótce muszę oddać ten program, a nie mam pomysłu z której strony go ugryźć.

0

Mam identyczny problem (praca na plikach) i nie uzyskałem odpowiedzi już od dłuższego czasu...

http://4programmers.net/Forum/Newbie/170345-jak_zaapisac_dane_do_pliku

0

Podaj może specyfikacje do tego i technologie wymagane. Myślę, że 100zł starczy.

0
lukas_gab napisał(a)

Podaj może specyfikacje do tego i technologie wymagane. Myślę, że 100zł starczy.

Nie wiedziałem, że to forum to giełda, gdzie zamiast pomocy daje się tylko oferty. Niestety, ale się na to nie skuszę, nigdy nie płaciłem za pomoc w nauce, do celu wole dochodzić sam lub z dobrowolną, bezpłatną pomocą osób trzecich.

Co do samej funkcji edycji liczby egzemplarzy to napisałem coś takiego, ale nie do końca działającego. Problem tkwi w tym, że zamiast nadpisywać istniejącą już wartość, dopisuje nową w nowej linii. Nie wiem jak sobie z tym poradzić.

void edycja_egzemp()
{
   dane d;    
   char w;
   fstream plik;
   plik.open("ListKsiazek.txt",ios::in);
   cout<<"Podaj ktora pozycje chcesz zmienic: ";
   cin>>i;
            for(int j=1;j<=i;j++)
            {
        plik.getline(d.egzemp,51,',');
        plik>>d.egzemp;
        if(!plik) break;
            }
        cout<<"Liczba dost. egzemplarzy :"<<d.egzemp<<"\n"<<endl;
        plik.close();
        cout<<"Podaj wartosc ktora chcesz podstawić: ";
        cin>>d.egzemp;
        plik.open("ListKsiazek.txt", ios::out | ios::app);
        plik<<","<<d.egzemp<<endl;
        plik.close();

            plik.close();
            cout<<endl;
}
 

Byłbym wdzięczny, gdyby ktoś na to zerknął i ewentualnie poprawił błędy.

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1