proste zadania (2) z C

0

witam, jestem poczatkujacym programista. mam zadane 2 polecenia do zrobienia, niestety nie potrafie ich zrobic bo np. nie mielismy jeszcze tablic a babka zadala je chyba przez pomylke. moze ktos mi pomoc?

oto one:

Napisz program, który wczytuje osiem liczb całkowitych do tablicy, a następnie wyświetla
je w odwrotnej kolejności.

Napisz program, który pobiera imię i nazwisko użytkownika, po czym wyświetla: w
pierwszym wierszu imię i nazwisko, a w drugim liczbę liter w imieniu i nazwisku. Każda z
liczb powinna znajdować się pod ostatnią literą odpowiadającego jej wyrazu tak, jak
poniżej:
John Locke
4 5
Następnie zmień program tak, aby liczby były zrównane z pierwszymi literami imienia i
nazwiska:
John Locke
4 5

0

Jeśli poważnie uważasz się za "programistę" to zamiast biadolić że "pani wcześniej nie pokazała tablic" otwórz kurs/książkę/dokumentację i się ich po prostu naucz. A jak jesteś zbyt leniwy to niestety ale trzeba płacić. 50zł za oba zadania. Zainteresowany? Zapraszam na priv.

0
Shalom napisał(a)

Jeśli poważnie uważasz się za "programistę" to zamiast biadolić że "pani wcześniej nie pokazała tablic" otwórz kurs/książkę/dokumentację i się ich po prostu naucz. A jak jesteś zbyt leniwy to niestety ale trzeba płacić. 50zł za oba zadania. Zainteresowany? Zapraszam na priv.

pff juz sobie je zrobilem. 50 zl za dwa takie zadania? hahaha;D

0

@up - 50 złotych dlatego że jak się komuś nie chcę robić to płaci. Business. A jeśli rzeczywiście sam je zrobiłeś, to już wiesz czemu - nikt nie będzie za darmo swojego czasu marnował (dla ciebie).

Aczkolwiek nudzi mi się, Więc... Autor pewnie trafił na profil Mat-Inf przez pomyłkę albo tylko tam go przyjęli...

1wsze zadanie (może mieć parę syntax errorów.

int main()
{
    int tab[8];
    for (int i = 0; i < 8; i++)
        scanf("%d", &tab[i]);
    for (int i = 7; i >=0; i--)
        printf("%d", tab[i]);
    return 0;
}
int main()
{
    char name[100];
    char snm[100];
    scanf("%s %s", name, snm);
    printf("%s %s\n%d %d", name, snm, strlen(name), strlen(snm));
}
0

jeśli już to:

#include <stdio.h>/dyrektywa preprocesora oraz standardowa biblioteka/
#include <string.h>/dyrektywa preprocesora oraz standardowa biblioteka/
int main()/nazwa funkcji/
{/klamra rozpoczynająca funkcję/
char imie[20];/zadefiniowanie zmiennej imie oraz określenie jej wielkości/
char nazwisko[20];/zadefiniowanie zmiennej imie oraz określenie jej wielkości/
int litery1, litery2;/zadefiniowanie zmiennych litery1 oraz litery2/
printf ("Podaj swoje imie i nazwisko : \n");/funkcja drukująca/
scanf("%s", &imie);/funkcja wejścia pobierająca imię/
scanf("%s", &nazwisko);/funkcja wejścia pobierająca nazwisko/
litery1=strlen(imie);/funkcja zliczająca ilość liter w zmiennej imie/
litery2=strlen(nazwisko);/funkcja zliczająca ilość liter w zmiennej nazwisko/
printf("%s %s\n",imie ,nazwisko);/funkcja drukująca/
printf("%*d %*d\n",litery1 ,litery1, litery2, litery2);/funkcja drukująca/
return 0;/instrukcja zwrotu/
}/klamra kończąca funkcję/

0

Damian naucz się pisać w C

0
damian napisał(a)

{/klamra rozpoczynająca funkcję/

Faktycznie, bez tego komentarza nie wiadomo, że to jest klamra. :D

zadefiniowanie

Że co, proszę?
Nie dość, że nie ma takiego słowa, to jeszcze tam gdzie go używasz nie ma żadnego definiowania lecz deklaracja.

0
damian napisał(a)

jeśli już to:

#include <stdio.h>/dyrektywa preprocesora oraz standardowa biblioteka/
#include <string.h>/dyrektywa preprocesora oraz standardowa biblioteka/
int main()/nazwa funkcji/
{/klamra rozpoczynająca funkcję/
char imie[20];/zadefiniowanie zmiennej imie oraz określenie jej wielkości/
char nazwisko[20];/zadefiniowanie zmiennej imie oraz określenie jej wielkości/
int litery1, litery2;/zadefiniowanie zmiennych litery1 oraz litery2/
printf ("Podaj swoje imie i nazwisko : \n");/funkcja drukująca/
scanf("%s", &imie);/funkcja wejścia pobierająca imię/
scanf("%s", &nazwisko);/funkcja wejścia pobierająca nazwisko/
litery1=strlen(imie);/funkcja zliczająca ilość liter w zmiennej imie/
litery2=strlen(nazwisko);/funkcja zliczająca ilość liter w zmiennej nazwisko/
printf("%s %s\n",imie ,nazwisko);/funkcja drukująca/
printf("%*d %*d\n",litery1 ,litery1, litery2, litery2);/funkcja drukująca/
return 0;/instrukcja zwrotu/
}/klamra kończąca funkcję/

oby to była prowokacja w innym wypadku żal mi cie.

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1