Wykorzystanie biblioteki SDL

0

Witam,
Chciałbym skorzystać z biblioteki SDL, ale mam problem z jej inicjalizacją. Nie wiem co powinienem ściągnąć i gdzie wkleić, żeby kompilator (Code::Blocks) widział tę bibliotekę. Prosiłbym o jakieś wskazówki.

0
# Wersja na Debiana/Ubuntu/Mint
sudo apt-get install libsdl1.2-dev

# Wersja na RedHat/Fedora
su -c "yum install SDL" # Powinno działać, ale nie jestem pewien co do nazwy paczki
0

Ale ja używam windowsa : <
W include zrobiłem ścieżkę względną do SDL i błąd jaki mi wyskorzył:

C:\Users\pioncz\Desktop\projekt na c\projekt.o:projekt.c|| undefined reference to `SDL_Init'|
C:\Users\pioncz\Desktop\projekt na c\projekt.o:projekt.c|| undefined reference to `SDL_GetError'|
C:\Users\pioncz\Desktop\projekt na c\projekt.o:projekt.c|| undefined reference to `SDL_Quit'|
e:\codeblocks\mingw\bin\..\lib\gcc\mingw32\4.4.1\..\..\..\libmingw32.a(main.o):main.c|| undefined reference to `WinMain@16'|
||=== Build finished: 4 errors, 0 warnings ===|
0

W parametrach projektu dodaj takie cos, jesli korzystasz z mingw albo sam dolacz te liby.

-lmingw32 -lSDLmain -lSDL
0

Sory, nie za bardzo ogarniam ten temat. W code::blocks zrobiłem tak: Settings -> Compiler and Debugger -> Compiler settings -> Other options i tam dopisałem to co napisałeś, ale dalej nie działa. Gdzie to powinienem wpisać ?

0
pioncz napisał(a)

Sory, nie za bardzo ogarniam ten temat. W code::blocks zrobiłem tak: Settings -> Compiler and Debugger -> Compiler settings -> Other options i tam dopisałem to co napisałeś, ale dalej nie działa. Gdzie to powinienem wpisać ?

Skad mam wiedziec ? Przeciez to Ty korzystasz z code::blocks, a nie ja. Dopisz tam gdzie sie dopisuje polecenia linkera albo dodaj do projektu te pliki recznie.

0

ok, dzieki

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1