Kod Odnośnik do Buttona Delphi 7

0

**Witam może mi ktoś podać kod który po kliknięciu Buttona przenosi na daną stronę np. Na Google **

0

shellexecute()

0

Możesz bardziej rozwinąć to bo napisałeś tylko shellexecute() o co chodzi z tym ??

Znalazłem coś takiego ShellExecute(self.WindowHandle,'open','www.google.pl',nil,nil, SW_SHOWNORMAL);

Ale gdy to wklejam do Buttona zaznacza mi na czerwono ;(

O to cały Kod Buttona:

**procedure TForm1.Button1Click(Sender: TObject);
begin
ShellExecute(self.WindowHandle,'open','www.google.pl',nil,nil, SW_SHOWNORMAL);
end;

end.**

1

Dodaj ShellAPI do modułów.
Np.

uses
  Windows, Messages, SysUtils, Variants, Classes, Graphics, Controls, Forms,
  Dialogs, ShellAPI;

I na przyszłość nie pisz pogrubioną czcionką (to dla moderatorów, he he).

0

a mógłbyś bardziej wytłumaczyć bo nie kapuje ;p

Znalazłem tu coś takiego: ShellExecute
Ale nie mogę tego poskładać xD

1

A co by tutaj dokładniej ?
To inaczej...
Jak masz w pliku (gdzieś tak 5 - 7 linia) słowo uses, to na końcu, w ostatnim module (u mnie "Dialogs"), to przed średnikiem (;) dopisujesz ", ShellApi".
Czyli:

Przed

uses
  Windows, Messages, SysUtils, Variants, Classes, Graphics, Controls, Forms,
  Dialogs;

Po

uses
  Windows, Messages, SysUtils, Variants, Classes, Graphics, Controls, Forms,
  Dialogs, ShellAPI;

Jaśniej już nie można...

0

Dobrze a gdzie teraz mam wkleić np stronę która ma się otworzyć po naciśnięciu Buttona np Google

AAA sorry juz wiem działa Dzięki wielkie szukałem tego godzinę i ty mi pomogłeś DZIĘKI !!!

0

:)

0

wszystkie nastepne pytania zadawaj w dziale Newbie.

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1