[C++] Qt - pare pytan

0

Witam mam kilka pytań do ludzi programujących w C++ Qt.

Jak to mianowicie wygląda ? Odpalacie QT Creatora robicie sobie interface i potem programujecie to jakoś ?.

Bo mam plik np main.cpp plik nagłówkowy i jeszcze jeden .cpp .
Ale nie mogę pisać tak jak w zwykłym C++ tego co chcę prawda ? Nawet głupiej funkcji wydającej dźwięk Beep

0
Newbie() napisał(a)

Ale nie mogę pisać tak jak w zwykłym C++ tego co chcę prawda ?

Nikt ci nie zabrania.

0

A opłaca się jeszcze w tych czasach programować w QT ? Czy może jest coś innego lepszego ( okienka )

0

O_O teraz to żeś przywalił jak dzik w sosnę ... stary, lepiej sobie poczytaj chociaż troche o qt a potem zacznij zadawać pytania - może nie będą tak głupie. http://qt.nokia.com/ radzę przejrzeć stronę, uważnie ...

0

Wiem, że jest wielo platformowe i w ogóle ,ale to pytanie stąd, że na forach itp nie jest za głośno o Qt

0
newbies() napisał(a)

Wiem, że jest wielo platformowe i w ogóle ,ale to pytanie stąd, że na forach itp nie jest za głośno o Qt

A o czym jest głośno?

0

Co prawda Qt sięga korzeniami 1996 roku ale to Qt, które obecnie się używa jest w wersji 4 i zostaje wydane od 2005 roku różniąc się zasadniczo od poprzednich wcześniejszych wersji ( nawet nie są ze sobą kompatybilne ) więc stare to ono nie jest. Wydaje mi się, że jest właśnie na topie teraz, a to że na polskich forach jest mało o Qt tylko świadczy o tym, że JESZCZE nie jest popularne wśród dzieciaków jak builder czy inne podobne cuda. Gdybyś przeszukiwał zagraniczne fora pod kątem Qt to znalazłbyś tam wielu polskich programistów udzielających pomocy. Warto programować w Qt, a na pewno bardziej niż delphi czy builder ( imho ). Warto również pamiętać na czym bazuje popularne środowisko KDE :)

0

Drugą sprawą jest też to, że o Qt jest cicho ponieważ ma najbardziej rozbudowaną dokumentację, jaką ja osobiście widziałem. Opisane są bardzo dokładnie wszystkie klasy, metody i funkcje więc jeśli ktoś potrafi czytać ze zrozumieniem, powinien radzić sobie samemu z rozwiązywaniem problemów związanych stricto z Qt

0

Idę od stycznia na kurs angielskiego to będę czytał sam . Bo w technicznej dokumentacji 50% słów nie rozumiem .

Mam jeszcze taki problem z tym Qt.

collect2: cannot find 'ld'

0

Błąd linkera, jeden z najczęstszych i najbardziej upierdliwych ;)
Zazwyczaj jakieś przeoczenie, niezdefiniowana funkcja, przy sygnałach i slotach itd. Trochę mało informacji jak na taki ogólny bład.

Jeżeli korzystasz z Qt Creator to warto się, obok "problemy podczas budowania" zainteresować jeszcze zakładką "komunikaty kompilatora"

0
collect2: cannot find 'ld'

mingw32-make[1]: *** [debug\nienazwany2.exe] Error 1

mingw32-make: *** [debug] Error 2
0

Tamto rozwiązałem jakoś teraz to wyskoczyło :

 g++: CreateProcess: No such file or directory

mingw32-make[1]: *** [debug/main.o] Error 1

mingw32-make: *** [debug] Error 2

Proces "C:/MinGW/bin/mingw32-make.exe" zakończył się kodem wyjściowym %2.
Błąd podczas budowania projektu nienazwany2 (produkt docelowy: Desktop)
Podczas wykonywania kroku budowania "Make"
0

@up a pewny jesteś że ściągnąłeś wersję qtCreatora wraz z kompilatorem i wszystkimi innymi potrzebnymi narzędzami?

0

tak już wszystko działa bym problem z MinGw użyłem tego co był dodany do SDK i poszło :)

0

To ja skorzystam, że taki temat powstał i zadam pytanie.

Bo w kursach C++ Qt najczęściej piszą kod jak pod pod aplikację konsolową ...
Czemu prawie w żadnym kursie nie używają QT Designera to robienia interface ? Tylko niektórzy nawet podają współrzędne (wielkość okienka)
ręcznie ...

0

Może dlatego, że tworzenie z poziomu kodu daje pojęcie o tym, co się faktycznie dzieje? Żeby efektywnie korzystać z Qt musisz wiedzieć w jaki sposób to wszystko jest tworzone, w jaki sposób się tym zarządza, w jaki sposób się to łączy. Nie oszukujmy się, na klikaniu daleko nie zajedziesz, nie zrozumiesz podstaw mechaniki frameworku i ew. wyrobisz sobie złe nawyki, co się potem zemści. Poza tym wygodniejszego ręcznego tworzenia GUI niż w Qt to nie widziałem, naprawdę nie ma na co narzekać...

0

Dzięki, a mogę normalnie kompilowac w QT Creatorze no nie ? Nie musze się paprać, żeby to w Code Blocks mieć.

0

@up oczywiście, że możesz.

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1