[c++][winapi] Funkcja zwracająca uchwyt

0

Witam, mam problem. Mam funkcję, która zwraca uchwyt do pulpitu:

 
HWND getH()
{
  HWND hw;
  
  hw = FindWindow("ProgMan", NULL);
  hw = GetWindow(hw, GW_CHILD);
  hw = GetWindow(hw, GW_CHILD);
 return hw;
 }

następnie wywołuję funkcje

 SetParent(hwnd, getH); 

i w tym miejscu wywala błąd. Co jest nie tak ?

0

no no, jak się nie wie jak wywołać funkcje to nie dobrze, jeszcze jak powiesz, że znałeś pascala to będę skłonny ci wybaczyć :> bo masz usprawiedliwienie, że tak napisałeś, inaczej nie masz co liczyć na moje miłosierdzie

i skąd ty żeś w ogóle ten kod wytrzasnął, przecież to z pulpitem nie ma nic wspólnego o.0

0

Dokładnie, używałem pascala, ale zaczynam uczyć się c++ i znalazłem jakiś stary program w Winapi rysujący coś tam na pulpicie i chciałem go przerobić na c++ w ramach ćwiczeń :) a mogę wiedziec jak to powinno wyglądąć ? a funkcję do rysowania po pulpicie mam stąd : http://4programmers.net/Delphi/FAQ/Jak_rysowa%C4%87_po_pulpicie - komentarz użytkownika Sanjuro.

0

Doczytałeś w tym samym temacie to:
"...tutaj tak naprawdę nie rysujemy po pulpicie tylko po ekranie, jak w takim razie rysować po pulpicie (czyli pod tym "czyś" co jest pod ikonkami) "

0

funkcję w C/C++ zawsze wołasz z nawiasami, nawet gdy nie ma parametrów, czyli:
SetParent(hwnd, getH() );

skoro mówisz, że to działa, może i masz rację :>

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1