c++ Szperanie w pliku linijami - WinApi

0

Witam, przeszperałem całą dokumentacje o CreateFileW/A i nie napotkałem się z atrybutem czytania poszczególnej linii bądź też ominąłem w co wątpię. Pytam was o to czy jest w ogóle taka możliwość, jeśli nie, będę zmuszony czytać w inny sposób - pętla, warunki.

0

chłopie CreateFile nie zna czegoś takiego jak plik tekstowy dzięki Bogu....
winapi nie służy do takich ort! jak czytanie linijki, masz powolną klasę w C++ to ona ci będzie wszystko parsować linijkę, a CreateFile zostaw w spokoju...

w winapi piszesz prawdziwy program, więc jak musisz przeparsować tekst robisz bufor, np. 5MB i ładujesz kolejne fragmenty pliku i parsujesz co ci potrzeba, czyt. wyciągasz sobie linie...

0
nobody napisał(a)

chłopie CreateFile nie zna czegoś takiego jak plik tekstowy dzięki Bogu....

Ooo, no to po co ona istnieje? Ja sobie myślałem, żeby pobrać tekst z pliku i go sprawdzać czy nie widnieje dany "klucz". Jeszcze nie zapoznałem się z FileRead, ale myślę, że na pewno istnieje argument, który przypisuje wartość (string/char) do zmiennej. Tworzę sobie taką bazę danych, w której widnieją wartości rożnych typów: int=liczba np. iloscjablek=15. Dzięki pętli bym skanował plik, aż znajdzie daną frazę, czyli "iloscjablek=". I pytanie. Jest to dobry pomysł, czy lepiej wziąć się za gotowce (FILE,fstream)?

0
risen napisał(a)

Ooo, no to po co ona istnieje?

:-) A to dobre , napisz do Billa żeby ją usunęli z Api .

0

CreateFile widzi plik jako ciąg bajtów, nic ponadto...
Jeśli wiesz, że masz tam tekst możesz tego oczywiście użyć, ale zapomnij o czytaniu do końca linii, do pierwszego znaku 0, czy konwersji z \n do \r\n, nic z tych rzeczy

W ReadFile podajesz ile chcesz odczytać i czytasz, tyle, żadnej kontroli nad czytaną treścią...
do tekstu użyj ceplusowych klas, nie ma potrzeby pchać tu winapi, ale oczywiście jak chcesz spróbować nikt ci nie broni...

0

Posłucham Cię jednak nobody, dzięki :)

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1