WinApi

0

Po 2 tygodniowej nauce c++ chciałem się wsiąść za WinApi. Niestety nawet po skopiowaniu kodu z
http://xion.org.pl/files/texts/mgt/html/3_1.html kompilator pokazuje błędy. Korzystam z Microsoft Visual C++ 2010. Próbowałem też uruchomić ten kod w innym kompilatorze co też nie pomagało.

0

ja pierd** a pokazać jakie błędy to nie łaska?
ja wiem, że dla ciebie to co się pokazuje w logu kompilacji to jest czarna magia, ale tam jest napisane o co chodzi i ktoś kto ma jakiekolwiek pojęcie o C++ będzie wiedział w czym leży błąd.

Strzelam: chodzi pewnie o domyślnie ustawione Unicode:
Opcje projektu -> General -> CharacterSet -> Use Multi-Byte Character Set

0
Raltaled napisał(a)

Po 2 tygodniowej nauce c++ chciałem się wsiąść za WinApi.

Nie radzę... w dwa tyg. nie da się nauczyć c++ na tyle, żeby móc swobodnie pisać w WinApi.

0

Dobra idę po wróżkę, a tak na serio nie podales NAWET kodu skad mamy wiedzieć w czym jest blad jak nic nie mamy?

0

Kadet90 - gdybyś choć kliknął w link i zjechał 1,5 strony w dół zobaczyłbyś kod.

0

Kod działa. Musi być kompilowany z biblioteką user32.lib.
Póki nie podasz, jakie błędy dostajesz, nikt ci nie pomoże.

0

1>c:\users\dom\documents\visual studio 2010\projects\ertgreg\ertgreg\ertgreg.cpp(20): error C2664: 'MessageBoxW' : cannot convert parameter 2 from 'const char [37]' to 'LPCWSTR'
1> Types pointed to are unrelated; conversion requires reinterpret_cast, C-style cast or function-style cast
To jest ten błąd.
Problem rozwiązany. Trzeba było MessageBox (NULL, "Oto nasz pierwszy program w Windows!", "Komunikat", NULL); zmienić na
MessageBox (NULL,TEXT( "Oto nasz pierwszy program w Windows!"),TEXT( "Komunikat"), NULL);

0
Raltaled napisał(a)

1>c:\users\dom\documents\visual studio 2010\projects\ertgreg\ertgreg\ertgreg.cpp(20): error C2664: 'MessageBoxW' : cannot convert parameter 2 from 'const char [37]' to 'LPCWSTR'
1> Types pointed to are unrelated; conversion requires reinterpret_cast, C-style cast or function-style cast
To jest ten błąd.
Problem rozwiązany. Trzeba było MessageBox (NULL, "Oto nasz pierwszy program w Windows!", "Komunikat", NULL); zmienić na
MessageBox (NULL,TEXT( "Oto nasz pierwszy program w Windows!"),TEXT( "Komunikat"), NULL);

omg, napisałem ci co ustawić w projekcie w pierwszej odpowiedzi w tym wątku, żeby kod działał tak jak masz w przykładzie,
jeśli nie potrafisz czytać tego co się do ciebie pisze lepiej zarzuć w ogóle programowanie...

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1