c++ i komendy DOS

0

Witam aktualnie jestem początkujący w programowaniu zaledwie pół miesiąca. Kierując się tutkiem "od zera do gier kodera" (aktualnie przy for) pomyślałem sobie czy komendy dos można użyć w c++ po 10min okazało się że można jednak teraz mam problem.

  1. Przy system("time") wywala jeszcze "wprowadz nowy czas: " jak to zmienić by pokazywało sam czas?
  2. Chciałem zrobić tak by tworzyło nowy plik textowy o nazwie WYBRANEJ przez użytkownika próbowałem coś takiego:
    a) ...
    system("copy con" << strNazwaNowegoPliku) - nie działa
    b) ...
    system("copy con strNazwaNowegoPliku") - też nie działa
    Próbowałem jeszcze kilka razy z różnymi opcjami jednak żadna się nie sprawdziła.
  3. Czemuż tak:
    Przeglądając forum napotkałem się na temat http://4programmers.net/Forum/C_i_C++/55154-C++_Komendy_dos_a_c++
    a w nim
    system("START \\"C:\\\\Program Files\\\\Internet Explorer\\\\Iexplore.exe\\""); 

    Pytanie czemu jest tak dużo "\\" ? W DOSie jest tylko po jednej.
    Czy ktoś może pomóc? Oczywiście link do komend/przykładów też może być. (Podstawa to jak najwięcej wywnioskować samemu:P )
    Proszę nie brechtać jestem w I klasie TI od września tego roku C++ uczę się sam bo w szkoly 1 rok tylko pascal.

0

Ad 1) Uruchom cmd, wpisz "time /?", przeczytaj i zastosuj.
Ad 2) Nie wiem co to "copy con", nie wiem też jak to ma utworzyć nowy plik, bo chyba nie tak to się robi. Prawdopodobnie Twój problem polega na nieumiejętności połączenia dwóch ciągów znaków, czyli konkatenacji. Poczytaj o tym, to Ci się może rozjaśni.
W ogóle to trochę bez sensu tworzyć pliki z poziomu języka odwołując się do poleceń systemowych, skoro do tego są wbudowane funkcje.
Ad 3) " to znak specjalny, który jest ogranicznikiem ciągu znaków. Dlatego nie da się go umieścić w ciągu znaków, bo sam z siebie oznacza jego zakończenie. Dlatego ustalono, że aby wyświetlić go w ciągu znaków, należy go poprzedzić znakiem \, aby kompilator wiedział, że to nie jest koniec ciągu, tylko ciągle jego zawartość. Stąd wzięło się \".
Skoro zatem znak \ stał się również znakiem specjalnym, to i jego nie można bezpośrednio wstawiać do ciągu, tylko trzeba go poprzedzić znakiem \ i stąd się wzięło \.

0

1) , 2) dzięki wielkie. A co do 3) chodzi o "copy con nazwa.txt"

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1, botów: 0