[PASCAL] Fatal compilation aborted :/

0

Witam

Mam problem otóż po takim kodzie:

program polaiobwody;

var
  r, a, pkw ,f ,p ,okw: integer;
  pk, ok: real;

procedure kolo;
begin
  writeln('Jesli chcesz obliczyc pole wpisz 1, jesli obwod wpisz 2 ');
  read(f);
   if (f=1) then polekola else
    begin
     if (f=2) then obwodkola;
    end;
end;

procedure kwadrat;
begin
  writeln('Jesli chcesz obliczyc pole kwadratu wpisz 1, jesli obwod wpisz 2 ');
  read(f);
   if (f=1) then polekwadratu else
   begin
    if (f=2) then obwodkwadratu;
   end;
end;

procedure polekola;
begin
  writeln('Podaj dlugosc promienia r: ');
  read(r);
  pk:=3.14*(r*r);
  writeln('Pole kola wynosi: ',pk:2:2);
  readln;
end;

procedure obwodkola;
begin
  writeln('Podaj dlugosc promienia r: ');
  read(r);
  ok:=2*3.14*(r);
  writeln('Obwod kola wynosi: ',ok:2:2);
  readln;
end;

procedure polekwadratu;
begin
  writeln('Podaj dlugosc boku a: ');
  read(a);
  pkw:=a*a;
  writeln('Pole kwadratu wynosi: ',pkw);
  readln;
end;

procedure obwodkwadratu;
begin
  writeln('Podaj dlugosc boku a: ');
  read(a);
  okw:=4*a;
  writeln('Obwod kwadratu wynosi: ',okw);
  readln;
end;

begin
writeln('1. Kolo');
writeln('2. Kwadrat');
writeln('Wcisnij 1 jesli chcesz przejsc do opcji obliczen kola, a 2 do opcji obliczen kwadratu');
read(p);
 if (p=1) then kolo else
  begin
 if (p=2) then kwadrat;
  end;
readln;
end.

wyskakuje fatal compilation aborted :/
sprawdzalem juz kilka razy i ja nie wyszukuje bledow :(

pomóżcie :)
z gory dzieki :)

0

Nie używam FreePascala to nie wiem, ale wiem, że kod
się wkleja między znaczniki delphi, bo co nam z kodu z
obrazka, co przepisywać mamy go jeszcze i sprawdzać?

0

Sprawdź procedurę kwadrat.

0
olesio napisał(a)

Nie używam FreePascala to nie wiem, ale wiem, że kod
się wkleja między znaczniki delphi, bo co nam z kodu z
obrazka, co przepisywać mamy go jeszcze i sprawdzać?

juz dalem :)

pelsta napisał(a)

Sprawdź procedurę kwadrat.

yyy...ale co dokładnie ? bo mi się wydaje, że wszystko jest dobrze...

0

Przedtem było inaczej (until)

0

Jaki dokładnie błąd wyskakuje?

Nie wiem jak działa FreePascal ale np. jeżeli w procedurze kolo wywołujesz procedurę polekola to powinna być ona zadeklarowana przed procedurą kolo itd.

0

temat do zamknięcia, nie wiem dlaczego przedtem taki błąd mi pokazywało,
zmieniłem kolejność procedur kwadrat i koło dałem pod te wszystkie pola i działa :)

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1