Płynne przechodzenie między oknami

0

Chciałbym, aby pokazywanie i ukrywanie kolejnych okien w mim programie odbywało się poprzez płynne ściemnienie do czerni a następnie rozjaśnienie już pokazanego kolejnego okna.

Jak najłatwiej uzyskać taki efekt ?

0

Ja bym kombinował tak, że w onClose napisałbym pętle z odpowiednim opóźnieniem, która za pomocą funkcji RGB będzie zwracała odpowiednie kolory.

Pamiętaj, że jeśli r = g = b, to jesteś w skali szarości.

I analogicznie w onShow albo onActivate okna, które chcesz pokazać. Nie robiłem takich rzeczy, ale tak bym zaczął.

0

ja bym kombinowal z dodalkowym, czarnym oknem alwaysOnTop, borderstyle=bsNone
i sterowal przezroczysoscia tego okna. najpierw "pokazujesz ukryte okno" (ustawiasz przezroczystosc na 0) po czym powoli zwiekszasz przezroczystosc. w ten sposob sie sciemnia. jak dojdzie do full czerni to pokazujesz 2 okno, ktore wyswietli sie pod tym czarnym.
wtedy zaczynasz zmniejszac przezroczystosc i czarne okno powoli zanika. na koniec zamykasz czarne okno (jak juz nie bedzie widoczne).
chociaz okna moga miec rozny ksztalt (np zaokraglone rogi) wiec przydalo by sie jeszcze dopasowac ksztalt tego czarnego okna (setWindowRgn czy cos takiego...)

0

Robię tak jak kolega cimak podpowiedział, ale proces ściemniania i rozjaśniania nie jest płynny.
Jak robię małe kroki to wszystko trwa zbyt długo a jak większe kroki to wtedy obraz ściemnia się skokowo. Jak można ściemnić obraz bardziej płynnie ?

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1