wczytywanie wczesniej zapisanej ramki

0

witam. stworzylem ramke ktora nazwalem "hdd". zapisalem w tym samym katalogu. chodzi mi o to , ze gdy klikam w przycisk to zeby pojawila mi sie ta ramka, czyli po prostu dynamiczne tworzenie wczesniej stworzonej ramki. probowalem czegos takiego ale, nie uznaje linijki oznaczonej tagiem <blad>.

var
hdd:Tframe;
begin
<blad>hdd := thdd.Create(Form1);</blad>
  hdd.Left:=5; 
    hdd.Top:=88; 
    hdd.Width:=460;                     
    hdd.Left:=10; 
    hdd.Height:=233;

    hdd.Parent:=self;
    hdd.Visible:=True;

blad :

[Error] Unit1.pas(195): Undeclared identifier: 'thdd'

czy ktos podzielilby sie ze mna prawidlowym kodem, lub po prostu powiedzial co mam poprawic ?

Z gory dziekuje :)

0

parę dni temu widziałem ten post z co najmniej jedną odpowiedzią :/
coś ściemniasz @liker234, nie zrozumiałeś odpowiedzi ???

0

to pewnie ten sam co od dwukliku we flashu.

0

taki jeden z dwuklikiem też męczył na delphi :-D
aż mu w końcu chyba @Misiekd napisa ;-) ł

0

hdd := TFrame.Create(Form1);

I koniec docinków.

0
toyman napisał(a)

hdd := TFrame.Create(Form1);

I koniec docinków.

dokładnie TAKĄ odpowiedzź widziałem
:-D

0

Następnym razem daj link do tamtego wątku ;)

0
toyman napisał(a)

Następnym razem daj link do tamtego wątku ;)

szukałem, nie znalazłem, przepraszam
ale mam nadzieję, że mi się to nie śniło ;-P

edit:
http://4programmers.net/Forum/614893?h=wczytywanie%20wczesniej%20zapisanej%20ramki#id614893

jakby baaardzo podobne :>

edit: qurde nie umiem zrobić linka z adresu ;-(
edit: no i udało się [green]

0

może to De-Ża-Bu było ;)

0

bo to jest wlasnie pisanie watkow przez niezarejestrowanych uzytkownikow. :/
zada jakies kretynskie pytanie, wywala to do kosza albo przeniosa do newbie, wiec nie pomysli tylko napisze jeszcze raz.
powinno sie wylaczyc mozliwosc pisania postow przez niezarejestrowanych userow.
a druga sprawa to to, ze przy pisaniu postu, domysla trescia powinno byc:
"Oswiadczam, ze wyczerpalem wszystkie inne zrodla wiedzy (faq, wyszukiwarka forum, google, delphi help)" itd... ;]

0

Prościej jest chyba ignorować, zamiast się niepotrzebnie napinać.

0

nie napinac. tylko nauczyc ludzi. inaczej bedzie straszny syf na forum a moderatorzy beda mieli 10x wiecej pracy.

0

Wiesz co. Nie wiem jak jest na tym forum, bo mimo, ze jestem zarejestrowany chwile temu, to dopiero od kilku tygodni siedze tutaj dluzej niż kilka minut na miesiac.

Jakoś nauczyłem się, że moderkę, zostawiam moderatorom i nie włażę gdzie nie potrzeba. A z moich doświadczeń na tym forum wynika, że moderatorzy nie śpią i potrafią wyciachać posta, jeżeli uznają, że jest z nim coś nietak.

Zmierzam do tego, że tempoty z ludzi nie wytępisz, choćbyś strzelał do każdego z kałasznikowa. Wystrzelisz jednego - pojawia sie nestępny lub dwóch.

Chyba, że ktoś znajduje w tym przyjemność graniczącą z fetyszyzmem - to ja tam nie mam nic na przeciwko - Robisz jak chcesz.

Ja tam się nauczyłem, że na pytania, na które pytający przy odrobinie wysiłku sam może znaleźć odpowiedź - staram się nie odpowiadać.

A co do pisania przez niezarejestrowanych userów. No i co ? Wprowadzisz obowiązek rejestrowania się i co to zmieni ?

0

witam,
jako, że jestem uczestnikiem tego postu to pozwolę sobie wtrącić swoje 3,5 grosza ;-)

cimak napisał(a)

bo to jest wlasnie pisanie watkow przez niezarejestrowanych uzytkownikow. :/
zada jakies kretynskie pytanie, wywala to do kosza albo przeniosa do newbie, wiec nie pomysli tylko napisze jeszcze raz.
powinno sie wylaczyc mozliwosc pisania postow przez niezarejestrowanych userow.

i tak i nie bo co to za różnica dla pytającego czy jest zarejestrowany czy nie ?

  1. chyba, że nie chce mu się zarejestrować
  2. chyba, że moderator go "wywali" z forum
cimak napisał(a)

a druga sprawa to to, ze przy pisaniu postu, domysla trescia powinno byc:
"Oswiadczam, ze wyczerpalem wszystkie inne zrodla wiedzy (faq, wyszukiwarka forum, google, delphi help)" itd... ;]

ale WYŁĄCZNIE z podpisek cyfrowym ;-)

toyman napisał(a)

Zmierzam do tego, że tempoty z ludzi nie wytępisz, choćbyś strzelał do każdego z kałasznikowa. Wystrzelisz jednego - pojawia sie nestępny lub dwóch.

Chyba, że ktoś znajduje w tym przyjemność graniczącą z fetyszyzmem - to ja tam nie mam nic na przeciwko - Robisz jak chcesz.

Ja tam się nauczyłem, że na pytania, na które pytający przy odrobinie wysiłku sam może znaleźć odpowiedź - staram się nie odpowiadać.

A co do pisania przez niezarejestrowanych userów. No i co ? Wprowadzisz obowiązek rejestrowania się i co to zmieni ?

zanim zapisałem się na forum to w 99% odpowiedzi znajdowałem w necie a mój GURU mawiał :"zamin zapytasz mnie, zapytaj googlacza"
a drugą sprawą jest nieumiejętność myślenia(czyt. tępota) .....
mam problem i zaraz pytanie tym czy innym forum ... a

  1. dokumentacja
    2.dokumentacja
    3.dokumentacja
  2. wyszukiwarka
  3. forum

pozdrawiam :-)
</email>

0

Okej. tylko wlasciwie w co drugim watku czytam wasze deklaracje ;)

Ja wierze, że działacie w ten sposób (sam też staram się nie zawracać niepotrzebnie głowy - chociaż czasem prościej jest mi zapytać, bo wiem, że odpowiedź nadejdzie szybciej niż ja przekopię się przez dokumentację).

Tylko - to nie zmienia faktu, ze tempoty z ludzi nie wytępisz. Szkoda się napinać - lepiej takich ignorować - nie dostaną odpowiedzi - będą musieli szukac gdzie indziej.

0
toyman napisał(a)

Okej. tylko wlasciwie w co drugim watku czytam wasze deklaracje ;)
Tylko - to nie zmienia faktu, ze tempoty z ludzi nie wytępisz. Szkoda się napinać - lepiej takich ignorować - nie dostaną odpowiedzi - będą musieli szukac gdzie indziej.

niby OK tylko, że czasami aż świeżbią mnie palce zeby zabrać głos i to niekoniecznie w temacie odpowiedzi :)))
a może to zwykła próżność ?? :-D

0

Raczej nuda ;)

Chociaż zaryzykowałbym stwierdzenie, że taka natura Polaków, ale zwykle po takim stwierdzeniu wątek kończy się awanturą, więc nie będę brnął.

0

dla mnie roznica pomiedzy zarejestrowanym a niezarejstroanym jest taka:
zarejestrowany jak mu sie przeniesie posta do kosza albo newbie to dostanie o tym informacje na maila (i moze sie zastanowi ze cos zle zrobil).
a jesli bedzie wyjatkowo tępy i np bezczelny to dostanie bana - bedzie sie to wiazalo z "klopotem", ponownego zakladania konta, podawanie nowego maila (jesli nie ma to bedzie musial zaloyc jeszcze jedno). byc moze bedzie to dla niego jakas nauczka i nastepnym razem zanim zacznie sie zachowywac jak delbi i/lub cham to sie zastanowi.

toyman napisał(a)

Raczej nuda ;)
Chociaż zaryzykowałbym stwierdzenie, że taka natura Polaków, ale zwykle po takim stwierdzeniu wątek kończy się awanturą, więc nie będę brnął.

w moim przypadku nie nuda ale wk*rwianie sie na ludzi za ich debilizm ;]
uwazam ze jesli mozna jedna mala zmiana ograniczyc dostep "dzieciom-neostrady" do tego forum, to czemu nie? ;]

0

no @cimak, jeśli tak wygląda sprawa z moderatorami to jestem ZA

0
cimak napisał(a)
toyman napisał(a)

Raczej nuda ;)
Chociaż zaryzykowałbym stwierdzenie, że taka natura Polaków, ale zwykle po takim stwierdzeniu wątek kończy się awanturą, więc nie będę brnął.

w moim przypadku nie nuda ale wk*rwianie sie na ludzi za ich debilizm ;]
uwazam ze jesli mozna jedna mala zmiana ograniczyc dostep "dzieciom-neostrady" do tego forum, to czemu nie? ;]
Dzieci neostrady z czystej złośliwości zaczynają w takiej sytuacji zaśmiecać forum. Z głupotą nie siłą, tylko sposobem można wygrać.

Ktoś mądry powiedział, że z prymitywem nie zaczynaj, bo sprowadzi cię do swojego poziomu, a następnie wygra doświadczeniem. Tutaj jest podobnie - nie dajesz punktu zaczepienia.

0
toyman napisał(a)

Dzieci neostrady z czystej złośliwości zaczynają w takiej sytuacji zaśmiecać forum. Z głupotą nie siłą, tylko sposobem można wygrać.

teoretycznie masz racje ale nie do konca sie z tym zgadzam:
juz pare razy widzialem tu osoby ktore nie uzyskaly odpowiedzi na swoje pytanie, wiec pisaly cos w stylu:

taa.. kura.. gwno sie znacie, tylko udajecie pro... beznadziejni jestescie! nie potraficie na proste pytanie odpowiedziec bo nie umiecie glupie #$%^^ {i tu milion emotikonek}
i dopiero wtedy zaczynaja robic na zlosc i smieca na forum. smieca bo maja taka mozliwosc jako niezarejestrowani uzytkownicy. ban to ban, ze strony moderatora to jedno klikniecie a ze strony "hakiera" to zakladanie nowego konta pocztowego, konta na forum i po jednym poscie znow ban.

jesli bedziemy ich ignorowac to dalej beda zasmiecac forum i nie dadza spokoju poki nie dostana tego czego żądają (np gotowca).
nikt nie mowi o znizaniu sie do ich poziomu, o dyskutowaniu z nimi. po prostu ograniczyc idiotom dostep do forum.

0

Znam to. Ban technicznie niczego nie zmienia.

0 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 0