Baza zdjęć do aplikacji mobilnej

0

Cześć,

Wykupiłem hosting na domena.pl (głównie żeby umieścić tam bazę danych dla aplikacji mobilnej) i w związku z tym że mam tam jakąś przestrzeń do wykorzystania chciałem na razie tam umieszczać zdjęcia które miały być wykorzystane w aplikacji (np w bazie danych mamy linki do awatarów, a te linki są do zdjęć na tym hostingu) . następnie napisałem coś takiego:


var imageUrl : String = "link do zdjęcia"
Picasso.get().load(imageUrl).into(image)

odpowiednie zdjęcie wgrałem za pomocą FileZilla na hosting. ale pomimo wklejenia linku ten kod nie działa(1. Kiedy pobieram adres losowych zdjęć ze stron internetowych to dla takich linków to działa więc sam kod jest dobry raczej, 2. po wklejeniu mojego linku do przeglądarki zdjęcie się wyświetla więc to też raczej jest prawidłowe.)

Co prawda znalazłem hosting gdzie mogę wrzucić zdjęcia i tam generują się linki które działają, ale nie daje mi spokoju dlaczego te zdjęcia z mojego hostingu nie działają? Czy może to być spowodowane tym że nie mam tam certyfikatów bezpieczeństwa (http a nie https) ? To jest link do przykładowego zdjęcia : http://squashleague.pl/images/facebook.png

1

Wrzucenie pliku za pomocą FileZilla na hosting nie oznacza automatycznie ze plik jest dostępny przez przeglądarkę, musisz poczytać dokumentację

0
Marius.Maximus napisał(a):

Wrzucenie pliku za pomocą FileZilla na hosting nie oznacza automatycznie ze plik jest dostępny przez przeglądarkę, musisz poczytać dokumentację

Rozumiem, ale skoro po wpisaniu tego linku do przeglądarki zdjęcie się wyświetla poprawnie to jest widziane przez przeglądarkę? czy źle to rozumiem?

3
Andzelm napisał(a):

Czy może to być spowodowane tym że nie mam tam certyfikatów bezpieczeństwa (http a nie https) ?

Tak, może tak być. Szkoda, że tego nie sprawdziłeś bo oczywiście w logach jest powód czemu zdjęcie się nie załadowało, no ale po co to sprawdzać, na forum mają szklaną kulę.

Http jest wyłączony domyślnie i nic, co idzie przez http nie zostanie pobrane. Jak to zmienić opisano tu: https://developer.android.com/training/articles/security-config

0
gajusz800 napisał(a):
Andzelm napisał(a):

Czy może to być spowodowane tym że nie mam tam certyfikatów bezpieczeństwa (http a nie https) ?

Tak, może tak być. Szkoda, że tego nie sprawdziłeś bo oczywiście w logach jest powód czemu zdjęcie się nie załadowało, no ale po co to sprawdzać, na forum mają szklaną kulę.

Http jest wyłączony domyślnie i nic, co idzie przez http nie zostanie pobrane. Jak to zmienić opisano tu: https://developer.android.com/training/articles/security-config

sprawdzałem logi ale ja tam nie widzę informacji co się dzieje . Poniżej pokazuje logi z fragmentu kiedy ma się wykonać ten kod:

2023-05-19 10:32:16.793 6833-6859/com.example.logowanie D/EGL_emulation: app_time_stats: avg=1498.59ms min=2.26ms max=25293.29ms count=17
2023-05-19 10:32:17.799 6833-6859/com.example.logowanie D/EGL_emulation: app_time_stats: avg=26.85ms min=10.67ms max=375.90ms count=36
2023-05-19 10:32:18.802 6833-6859/com.example.logowanie D/EGL_emulation: app_time_stats: avg=12.52ms min=3.05ms max=23.53ms count=56
2023-05-19 10:32:19.052 6833-6833/com.example.logowanie I/Choreographer: Skipped 110 frames!  The application may be doing too much work on its main thread.
2023-05-19 10:32:19.297 6833-6833/com.example.logowanie W/ample.logowani: Accessing hidden method Ldalvik/system/CloseGuard;->get()Ldalvik/system/CloseGuard; (unsupported,core-platform-api, reflection, allowed)
2023-05-19 10:32:19.299 6833-6833/com.example.logowanie W/ample.logowani: Accessing hidden method Ldalvik/system/CloseGuard;->open(Ljava/lang/String;)V (unsupported,core-platform-api, reflection, allowed)
2023-05-19 10:32:19.301 6833-6833/com.example.logowanie W/ample.logowani: Accessing hidden method Ldalvik/system/CloseGuard;->warnIfOpen()V (unsupported,core-platform-api, reflection, allowed)
2023-05-19 10:32:19.820 6833-6859/com.example.logowanie D/EGL_emulation: app_time_stats: avg=4.77ms min=2.69ms max=34.97ms count=51
2023-05-19 10:32:20.033 6833-6910/com.example.logowanie I/OpenGLRenderer: Davey! duration=2803ms; Flags=1, FrameTimelineVsyncId=7237, IntendedVsync=885397866376, Vsync=887231199636, InputEventId=0, HandleInputStart=887243712400, AnimationStart=887243755400, PerformTraversalsStart=887244824100, DrawStart=888009276300, FrameDeadline=885414533042, FrameInterval=887243206000, FrameStartTime=16666666, SyncQueued=888067249500, SyncStart=888075913700, IssueDrawCommandsStart=888076045600, SwapBuffers=888171383600, FrameCompleted=888210488700, DequeueBufferDuration=32100, QueueBufferDuration=38620400, GpuCompleted=888210331800, SwapBuffersCompleted=888210488700, DisplayPresentTime=0, 
2023-05-19 10:32:20.073 6833-6833/com.example.logowanie I/Choreographer: Skipped 60 frames!  The application may be doing too much work on its main thread.
2023-05-19 10:32:20.138 6833-6844/com.example.logowanie I/OpenGLRenderer: Davey! duration=1051ms; Flags=0, FrameTimelineVsyncId=7459, IntendedVsync=887247866302, Vsync=888247866262, InputEventId=0, HandleInputStart=888264090100, AnimationStart=888264126800, PerformTraversalsStart=888277999500, DrawStart=888278194200, FrameDeadline=887281199634, FrameInterval=888263899300, FrameStartTime=16666666, SyncQueued=888279965000, SyncStart=888281746200, IssueDrawCommandsStart=888295494700, SwapBuffers=888296945900, FrameCompleted=888301154100, DequeueBufferDuration=38500, QueueBufferDuration=2944900, GpuCompleted=888300343000, SwapBuffersCompleted=888301154100, DisplayPresentTime=0, 

efekt jest taki:
screenshot-20230519103811.png
jak widać zdjęcia się nie wczytały zostało tylko tło. Natomiast przy innych linkach jak już mówiłem wyświetla się poprawnie.
Jedyne co z tych logów wyczytałem to że za dużo robi wątek główny przez co może się wieszać aplikacja więc warto by było część rzeczy robić w tle, ale to nie wyjaśnia dlaczego nie działają moje zdjęcia :(

@gajusz800 przejrzałem tę dokumentację którą podesłałeś i wpisałem do manifastu:

android:usesCleartextTraffic="true"

i wszystko śmiga :) dzięki za pomoc. Czyli faktycznie chodziło o brak zabezpieczeń.

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1