W czym napisać MVP aplikacji cross-platform

0

Cześć mam pomysł na napisanie aplikacji i chciałbym sobie stworzyć małe MVP. Jest jeden drobny problem - nigdy nie programowałem nic na mobilki i nie chciałbym poświęcać roku na naukę, wiec myślę o jakimś rozwiązaniu typu cross-platform. Wydaje mi się, ze moja apka nie ucierpi na użyciu takiego rozwiązania, ale mam problem na co się zdecydować.

Czego potrzebuję w apce:

  • komunikacja z api
  • możliwość nagrywania głosu i jego wysyłania na serwer
  • pobierania głosu z serwera i jego odtwarzania
  • przechowywanie stanu na urządzeniu typu "user zalogowany"

W dużym uproszczeniu user ma dostawać komendę głosową/pytanie i odesłać na serwer swoją odpowiedź - na serwerze ma ona być przetwarzana - przetwarzanie o którym piszę będzie już ogarnięte przez sam serwer - zadaniem apki jest jedynie wysłać audio na serwer i poczekać na odpowiedź z serwera typu jeśli odpowiedź jest zgodna z oczekiwaniami to wyświetlić komunikat X a jeśli nie to Y.

Czego nie potrzebuję:

  • natywnego wyglądu
  • dużej wydajności

Co umiem:

  • ogólnie web dev z naciskiem na backend w PHP, ale ogarniam też js/React/Angular.

Obecnie zastanawiam się nad 2 technologiami: Ionic I React Native - ewentualnie być może w ogóle postawić na PWA?

Chętnie posłucham bardziej doświadczonych w tym zakresie - szczególnie zależy mi na wskazaniu zagrożeń z jakimi muszę się liczyć wybierając daną technologię. Osobiście wydaje mi się, że w każdej z nich ten projekt da się dość szybko i łatwo zrealizować, ale pewnie są jakieś kruczki typu "Apple nie udostępnia mikrofonu dla aplikacji PWA" etc i nie chciałbym tutaj wdepnąć w taki problem.

2

Bez zastanowienia poszedłbym w PWA. Nie chcesz tracić czasu na naukę, masz doświadczenie w webie, więc piszesz web, robisz z tego PWA i gotowe. W przypadku możliwości jakie oferuje web czy PWA są raczej zależne od przeglądarki niż od producenta telefonu. Gdyby Safari można było zainstalować na Androidzie to byś miał ten sam problem co na Apple. Już wolałbym mieć problem z przeglądarką niż z całym systemem jeśli chodzi o Apple i próbować robić jakieś webowe obejścia.

  • komunikacja z api - jeśli to ma być kompletny webapp (client + api) to problemu nie ma
  • możliwość nagrywania głosu i jego wysyłania na serwer - web i pwa ma taką możliwość
    WEB - Recording Media
    PWA - Recording Media
  • pobierania głosu z serwera i jego odtwarzania - domyślam się, że to jest kwestia wstawienia playera i odtworzenia tego co pobierze się z API
  • przechowywanie stanu na urządzeniu typu "user zalogowany" - localStorage wystarczy, w którym zapiszesz token
2

Bez zastanowienia zleciłbym to w Indiach za psie pieniądze i nie martwiłbym się o technologię. Ta jest nieistotna.

1

Podobnie jak @AdamWox poszedłbym w PWA. Głównym ograniczeniem byłby tutaj tak naprawdę Apple, jeśli chodzi o UX. Aplikacji nie można by było normalnie zainstalować ze sklepu i mogłoby dochodzić do sytuacji, gdzie aplikacja nieużywana przez dłuższy czas, przestaje działać bez dostępu do internetu (w sensie zupełnie nic nie pokazuje, bo system wyczyścił cache z zasobami aplikacji). Z tego co piszesz i rozumiem, to nie powinny być problemy w Twoim przypadku.

Pomiędzy RN i Ionic wybrałbym zdecydowanie RN. To tylko moja opinia i moje doświadczenie, ale Ionic był zawsze najbardziej problematyczny, jeśli chodzi o konfigurację, budowanie aplikacji itp. Możliwe, że pozmieniało się dużo od kiedy ostatni raz go używałem kilka lat temu.

Ogólnie z żadna technologia wieloplatformowa nie powinna Cię ograniczać, jeśli chodzi o aplikację i wymagania jakie przedstawiłeś.

0

Dzięki Panowie za rady. Finalnie stanęło na RN. Trochę jeszcze doczytałem i PWA odrzuciłem bo boję się utknąć z jakąś pozorną pierdołą - typu na przykład pomyślałem, że fajnie by było dać możliwość odtwarzania dźwięku z wyłączonym ekranem i zdaje się jest to problematyczne na PWA w przypadku Apple. RN wydaje mi się dość prosty, choć na tutorialach wszystko jest proste ;-)

0

A jak masz zamiar wdrożyć swoje oprogramowanie na iOS?

0

Wnioskując z Twojego opisu idealnie do tego celu nadaje się jakiś 'no code' lub generator apek. Sprawdź koniecznie -> bubble.io. Jeżeli tworzysz MVP jest plugin do wygenerowania apliki na IOS oraz Android. Zaoszczędzi Ci to MASĘ czasu. Polecam.

1
EpicDigitalGuy napisał(a):

Wnioskując z Twojego opisu idealnie do tego celu nadaje się jakiś 'no code' lub generator apek.

Autor tematu ma obawy, że PWA będzie miało problemy z rzeczami specyficznymi na poziomie systemu operacyjnego. Polecanie generatora aplikacji w takiej sytuacji to jakieś kuriozum. Albo reklama, nie wiem.

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1