Wątek przeniesiony 2020-08-07 08:15 z C# i .NET przez cerrato.

aplikacja webowa w komponencie web

0

hej,

cel: prościutka apka dla iOS, Android, która wyświetla stronkę www. W sumie to na tyle proste ale czy

  1. Xamarin Forms? jak z tą technologią?
  2. czy?
3

A dlaczego ograniczasz się w tym przypadku do C#? Ja bym to zrobił używając Fluttera

0

w sumie zły dział dałem, jest mobile.
nie chce się ograniczać. ot chce to szybko i prosto i na obie platformy na raz

1
var napisał(a):

Ja bym to zrobił używając Fluttera

Co? Jaki Flutter czy cokolwiek? Przecież tu nie ma żadnego zysku.

To powinna być po prostu aplikacja PWA. Na iOS mogą pojawić się z tym problemy, ale wypuszczanie aplikacji, która tylko otwiera WebView nawet nie przejdzie recenzji na iOS, więc to nie ma znaczenia.

0

PWA wymaga chyba specjalnego manifestu, więc jeśli ta stronka nie należy do autora to może mu się to nie udać.

1

Racja. Ale w takim wypadku ciężko cokolwiek zrobić. Bo ładowanie aplikacji do WebView łamie regulaminy sklepów. Zwłaszcza iOS. Na Androdzie może przejść i może nie przejść. Zależy już od konkretnej sytuacji

iOS
Android

0

Hej @john_doe

Ja polecam Xamarin.Forms lub Xamarin.Native, zrobisz to bardzo szybko bo w sumie stawiasz view controller w XML i na tym WebView też w XML i gotowe.
TUTAJ taki przykładowy kod który możesz wykorzystać a tutaj masz prostą inicjacje web view:

var browser = new WebView
{
  Source = "http://twojastrona.pl"
};

i jeszcze musisz dodać coś w tym stylu do Info.plist o permisjach :

iOS

  •   <dict>
          <key>NSExceptionDomains</key>
          <dict>
              <key>xamarin.com</key>
              <dict>
                  <key>NSIncludesSubdomains</key>
                  <true/>
                  <key>NSTemporaryExceptionAllowsInsecureHTTPLoads</key>
                  <true/>
                  <key>NSTemporaryExceptionMinimumTLSVersion</key>
                  <string>TLSv1.1</string>
              </dict>
          </dict>
      </dict>
    
Android (to dodajesz w AndroidManifest.xml):
- ```
<uses-permission android:name="android.permission.INTERNET" />

Tutaj jeszcze taki artykuł i film:

Za dużo nie musisz robić, właśnie oto chodzi w Formsach :D
Fluttera też możesz wykorzystać, straaaasznie podobny do Xamarin'a

1

Ale po co tu Xamarin? To nie jest nawet żadna aplikacja, tylko WebView jeden. Po co tu dodawać narzut jakiejkolwiek technologii multiplatformowej? I to jeszcze Xamarin Forms, najgorszej pod tym względem.

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1