Android Studio. Jak zmienić nazwę pakietu?

Odpowiedz Nowy wątek
2020-03-28 17:18

Rejestracja: 10 miesięcy temu

Ostatnio: 1 miesiąc temu

0

W internecie znalazłem odpowiedź, jednak wszystko co mam dotyczy starej wersji Android Studio.
Już w pierwszym kroku jest inaczej - https://i.imgur.com/3j5pzNa.png
Jak w obecnej wersji zmienia się nazwę pakietu?

Pozostało 580 znaków

2020-03-28 21:47

Rejestracja: 8 miesięcy temu

Ostatnio: 7 godzin temu

0

Możesz zmienić w build.gradle. A jeśli chcesz całkiem zmienić, a nie tylko w wygenerowanym apk, to refactoring powinien dać radę

edytowany 1x, ostatnio: Meini, 2020-03-28 21:49

Pozostało 580 znaków

2020-03-28 22:15

Rejestracja: 10 miesięcy temu

Ostatnio: 1 miesiąc temu

0

A coś więcej? Dopiero zaczynam i nie wiem o czym piszesz .

Pozostało 580 znaków

2020-03-28 23:32

Rejestracja: 2 lata temu

Ostatnio: 2 godziny temu

Zamiana package name w projekcie bez zmiany package name dla aplikacji

Zakładam że masz najnowsze stabilne android studio 3.6.1:

  1. Klikasz na przycisk "Settings" w belce wybory widoku projektu
  2. Klikasz na Compact Empty Middle Packages
  3. Rozwijasz paczki w widoku projektu od javy w dół, u na Twoim zdjęciu to java - com - example - app
    (Punkty są widoczne na Twoim zdjęciu)
  4. Jeśli Twój aktualny package to com.example.app a chciałbyś mieć np com.dev.app to klikasz prawym przyciskiem myszy na paczce example -> Refactor -> Rename -> Rename package
  5. Wpisujesz docelową nazwę np: dev
  6. Klikasz na Refactor
  7. Potwierdzasz refaktoryzację klikając ponownie na Refactor
  8. Koniec

Jeśli chcesz też zmienić package name dla aplikacji to szukaj w pliku build.gradle wpisu applicationId

Tipy:
a) Polecam przełączyć widok z Androida na Project -> według mnie jest znacznie czytelniejszy
b) Jak dwa raz klikniesz shift otwiera Ci się okno szukania plików - możesz tam wpisać build.gradle i on Ci znajdzie wszystkie wystąpienia
c) Skrót command + shift + f (inny OS chyba ctrl + shift + f) otwiera okno ~szukania napisu w projekcie. Tam możesz bezpośrednio wpisać applicationId -> podświetli Ci dokładnie miejsce gdzie to się znajduje.
d) option + enter (alt? + enter) -> podpowiedzi IDE

Pozostało 580 znaków

2020-04-10 12:06

Rejestracja: 10 miesięcy temu

Ostatnio: 1 miesiąc temu

0

Dziękuję, a czy nazwa pakietu np. com.projekt.app musi być taka sama tak jak będzie tworzona na FireBase?
Czy np. nazwa pakietu może być com.projekt.app, a na FireBase com.projekt1.app?

Pozostało 580 znaków

2020-04-10 17:39

Rejestracja: 8 miesięcy temu

Ostatnio: 7 godzin temu

0

Tam, gdzie każą wpisać ci nazwę pakietu musisz ją wpisać, prawdziwą. Tą, która jest w build.gradle

Pozostało 580 znaków

Odpowiedz

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1, botów: 0