Pomoc w stworzeniu REST API

0

Cześć. Czy zechciałby mi ktoś pomóc w zrobieniu api do mojej aplikacji do projektu naukowego? Mam zrobiona appke w swifcie.
Opiszę jak to ma działać. Loguję się w aplikacji, dane logowania zostają wysłane na serwer z api. Tam są sprawdzane i jeżeli się zgadzają to api wysyła jakiś token lub coś takiego. Kolejne komunikacje miedzy serwerem a aplikacją będą już za pośrednictwem tokenu. Próbuję to robić w node.js, ktory ma wspolpracowac z baza danych na mysql. Czy moze ktos podesłac jakies linki albo nakierowac na dobre tory? Z góry dzięki

0

uzywasz jakiegoś frameworka node'owego do tego? coś w stylu nest.js'a expressa etc?

0
IRusio napisał(a):

uzywasz jakiegoś frameworka node'owego do tego? coś w stylu nest.js'a expressa etc?

tak. używam express'a.

0

ok, to dobrze byłoby gdybyś powiedział jeszcze z czym masz problem/czego nie rozumiesz, żeby można było cię nakierować na odpowiednie tory, bo z tego co wyżej napisałeś, nie można wywnioskować z czym dokładnie masz problem, chodzi o problemy z tokenem? czy o jeszcze coś innego?

0

Basic Auth + https://jwt.io/

0

Źle zacząłem. Chciałbym się dowiedzieć jak poprawnie powinien wyglądać dostęp do danych. W sensie czy np. tak?

  1. Tworze sobie konto pracownika przez strone ktora zrobilem.
  2. Loguje sie przy pomocy tego konta w apce na iphone. I tutaj wpisuje login haslo i apka wysyla do api dane, api natomiast sprawdza je i tworzy token.
  3. Ten token mam przypisac w bazie do tego konta i wyslac do go apki z powrotem? Jezeli otrzymam token to zapisuje go w pamieci tel. Przy nastepnych logowaniach w aplikacji juz nie sprawdzam danych logowania po stronie serwera? Tylko uzywam tokenu, aby miec dostep np. do innych danych dostepnych dla wybranego uzytkownika? Powiedzmy ze zalogowalem sie na uzytkownika 123456 ktory w bazie ma ID i aby uzyskac dostep np do zadan dla niego wysylam token i jego id do metody get w api?

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1