Android Studio - tworzenie wielu TextView w pętli

0

Witam, w jaki sposób za pomocą np. pętli tworzyć nowe pola tekstowe(TextView) w programie? Chodzi o to, że chciałbym mieć w aplikacji np. 60 TextView pod sobą tylko zamiast tworzyć każde po kolei chciałbym, aby tworzyły się w pętli. W konsoli to łatwo działa bo wystarczy dać System.out.println(); w pętli, a tutaj jak to zrobić?

Dosyć chaotycznie to napisałem, dlatego jeżeli ktoś ma jakieś wątpliwości o co mi chodziło to wytłumaczę w komentarzu. Z góry dziękuje :)

1
LinearLayout mainLayout = (LinearLayout) findViewById(R.id.layout);

List<TextView> textViews = new ArrayList<>();
for(int i=0;i<60;++i){
   TextView textView = new TextView(getApplicationContext());
   LayoutParams layoutParams = new LinearLayout.LayoutParams(
                LayoutParams.WRAP_CONTENT,
                LayoutParams.WRAP_CONTENT);
   textView.setLayoutParams(layoutParams);
   textView.setText("siemanko");
   textViews.add(textView);
}

for(TextView t : textViews)
    mainLayout.addView(t);
4

Prawie na pewno problem X/Y. Nie potrzebujesz 60 TextView tylko wyświetlać dane w liście. Klasa kluczowa - RecyclerView.

0

Takie dynamiczne dodawanie widoków to w przyszłości tylko problemy. Odzyskiwanie stanu aplikacji po np obrocie ekranu/wyjścia z tła zacznie ci sypać dziwnymi błędami.
Troche szczegółów tutaj : https://trickyandroid.com/saving-android-view-state-correctly/

Użyj recyclerview jak sugerował @Michał Sikora

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1