Play store - zawieszenie aplikacji

0

Wczoraj zawiesili mi aplikacje na play store niby naruszała jakieś zasady, działającą od grudnia. Miałem już sporo ściągnięć (ponad 200 tys). Miał ktoś kiedyś podobną sytuację? Jaka jest szansa na odwieszenie apki?

0

Na pewno napisali w czym problem.
Doczytaj o co chodzi i napraw jak się da (jak się apka nagminnie crashuje to mogą zawiesić publikację), a jak naruszasz jakieś prawa autorskie, dobre obyczaje albo prawo no to jeśli nie jest to integralną częścią aplikacji to zastąp ten fragment czymś do czego masz prawo, nie jest wulgarne, albo jest zgodne z prawem.
Może naruszasz RODO?

0

Nie jesteś pierwszy i nie ostatni. Najlepiej jakbyś dał więcej detali. W mailu też na pewno masz dokładniejszy powód.

0

"Publishing status: Suspended
Your app has been suspended and removed due to a policy violation.
Reasons of violation

Issue: Violation of Deceptive Behavior policy
We don't allow apps that attempt to deceive users or enable dishonest behavior. Apps must provide accurate disclosure of their functionality and should perform as reasonably expected by the user. Apps must not attempt to mimic functionality or warnings from the operating system or other apps. Any changes to device settings must be made with the user's knowledge and consent and be easily reversible by the user."

Problem w tym że nie wiem co dokładnie im się nie podoba. Jedynie co to możliwe że w opisie apki miałem coś typu "Jest to najlepsza aplikacja ..." Tylko że po tym nie mogę nic edytować ani przesłać aktualizacji... Wychodzi na to że tylko ponowne zamieszczenie jako nowa aplikacja... Co za tym idzie utrata obecnych uzytkowników :|

0

Pierwszy powód w manifeście żądasz za dużo, więcej niż wynika to z funkcjonalności twojej aplikacji.
Np chcesz zarządzać sieciami WIFI, gdy tymczasem twoja aplikacja to gra.
W opisie apki opisz po co ci jest potrzebny dostęp do tych bardziej wrażliwych możliwości i usuń z manifestu wszystko co nie jest ci potrzebne.

Drugi powód, jest to że obiecujesz użytkownikom jakąś funkcjonalność, której nie dostarczasz.

Może używasz jakieś nieoficjalne API? (taki kiedyś apkę ubiło Apple)

Swoją drogą jesteś pewien, że nie napisali nic bardziej konkretnego? Jeśli nie to poproś ich o więcej detali.

Zresztą tu masz dokładny opis tych zasad po polsku: https://play.google.com/intl/pl_ALL/about/privacy-security-deception/deceptive-behavior/misleading-claims/

0

Hmm, w manifescie mam praktycznie minimum co potrzebuje. Mam kilka api reklamodawców np: AdColony, AdGateMedia, AyetStudio itp.

Co do detali to pisałem do nich wczoraj (złożyłem odwołanie). Dzisiaj dostałem maila od jakiegoś gościa z supportu że jak będzie miał jakieś detale to się odezwie :|

1

Mialem już 2 zawieszone aplikację. Ogólnie to jest Google, nie odwołasz się od tego i nic z tym nie zrobisz. Pogódź się, że aplikacja przepadła.

Poza tobą próbowali się odwoływać tysiące i może z jednemu się udało. Ale to był wyjątek, bardzo rzadki wyjątek. Słyszałem o jednej sytuacji, w której ktoś odwoływał się wiele razy (czyli jakby dręczył ich wiadomościami) i usunęli mu konto developera.

0

Warto się odwoływać! Dzisiaj odpisali mi na moje odwołanie że zweryfikowali apke i podesłali detale nawet ze zrzutem ekranu co jest nie tak i że jak poprawie mogę wrzucić aktualizację która powoduje powrót aplikacji do sklepu w poprzedniej formie :)

0
darksead napisał(a):

Warto się odwoływać! Dzisiaj odpisali mi na moje odwołanie że zweryfikowali apke i podesłali detale nawet ze zrzutem ekranu co jest nie tak i że jak poprawie mogę wrzucić aktualizację która powoduje powrót aplikacji do sklepu w poprzedniej formie :)

No bo pewnie ci usunęli(removed) aplikacje a nie zawiesili (suspended) :D

0

Pierw była zawieszona (suspended) po odpissaniu status był (removed) i kazali wrzucić aktualizacje na tej ze statusem (removed) apka została przywrócona ze wszystkimi statystykami itp ;)

0
darksead napisał(a):

Pierw była zawieszona (suspended) po odpissaniu status był (removed) i kazali wrzucić aktualizacje na tej ze statusem (removed) apka została przywrócona ze wszystkimi statystykami itp ;)

No to chylę czoło

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1