aplikacja staje po wygaszeniu ekranu jak to zmienić? wymusić?

0

Hejka,

Robię różne ćwiczenia z androida bo chce się nauczyć.
Zrobiłem z pomocą pewnego kodu aplikacje do muzyki no i jak wygaszam ekran to muzyka sie zatrzymuje i co za tym idzie dźwięk też...
Może ktoś ma pomysł czego brakuje?
Zanim tu napisałem to kombinowałem 2 dni, ale nie mam pojęcia...
Robiłem to na podstawie tego kodu:

1

Musisz stworzyc serwis dzialajcy w tle LOKALNY najlepiej i na wyjscie applikacji przekazac watek by gral dalej. Albo na starcie przekazuj do niego watek a potem tylko bedziesz sstreowal czy po zamkniciu ma sie watek zamknac czy grac dalej.

0

Tak masz racje :D nie odpuściłem i doczytałem, że trzeba to zrobić no i kurde niby zrobiłem a dalej dupa...
Do xml dodałem odpowiednio wpis z service no i zrobiłem dodatkowy kod java
xml:

<service android:name=".MyService" />

java:

import android.app.Service;
import android.content.Intent;
import android.media.AudioManager;
import android.media.MediaPlayer;
import android.os.IBinder;
import android.provider.Settings;
import android.support.annotation.Nullable;


public class MyService extends Service {
    private MediaPlayer mediaPlayer;

    @Nullable
    @Override
    public IBinder onBind(Intent intent) {
        return null;
    }

    @Override
    public int onStartCommand(Intent intent, int flags, int startId) {

        mediaPlayer.setAudioStreamType(AudioManager.STREAM_MUSIC);

        mediaPlayer.isPlaying();

        mediaPlayer.start();

        return START_STICKY;
    }


    @Override
    public void onDestroy() {
        super.onDestroy();

        mediaPlayer.stop();
    }
}
0

Z tego co pamiętam, to trzeba jeszcze stworzyć jakiś background task oraz aplikacja wymaga odpowiednich uprawnień w manifeście.

Generalnie systemy mobilne, próbują wyłączać tyle rzeczy ile się da by oszczędzać baterię, więc najprawdopodobniej CPU zostaje uśpiony, albo wszystkie niekrytyczne procesy.
Radzę troszkę pogooglać: android play music in background tutorial
Na pierwszej pozycji znalazłem coś takiego.

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1