SQLite czy Room lub jakaś inna baza danych w Androidzie

0

Cześć, tworzę projekt aplikacji magazynowej/inwentaryzacyjnej. Na czym oprzeć baze danych tej aplikacji ? SQLite , czy Room lub coś innego ? Baza danych ma być lokalna na początek, ale w przyszłości podłączenie do jakiejś bazy na serwerze, czy import danych z plików np. CSV. Z czego doradzacie aby skorzystać ?

2

Room korzysta z SQLite. Jeżeli piszesz w Javie, to Room. Jeśli piszesz w Kotlinie i masz trochę doświadczenia, to skorzystałbym z SQLDelight. W przeciwnym wypadku dalej Room.

1
gandzia7 napisał(a):

dzięki za poradę, czy możesz polecić jakiś dobry tutorial do Room ?dzięki za poradę, czy możesz polecić jakiś dobry tutorial do Room ?

Dobra dokumentacja:
https://developer.android.com/training/data-storage/room

Codelabs:
https://codelabs.developers.google.com/codelabs/android-persistence
https://codelabs.developers.google.com/codelabs/android-room-with-a-view

0

dzięki, mam jeszcze pytanie, czy korzystając z Roma na urzadzeniu , bede mógł np. połączyć sie z baza jakimś serwerze, żeby np. pobrać dane lub je zaktualizować ?
czy można korzystać tylko lokalnie na urządzeniu ?

2

Room służy tylko do lokalnej bazy danych. Poza tym nie powinno się łączyć z urządzenia mobilnego bezpośrednio do bazy danych na jakimś serwerze. Powinieneś to zrobić przez jakiś serwis, który by wystawiał końcówki HTTP.

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1