Android studio - klient server

0

Mam małe pytanko , chciałbym napisać aplikacje mobliną . Baza danych znajdowałaby się na wykupionym serwerze . Jak sie do tego zabrac ? Mogłby mi ktos w łatwy sposób wyjaśnić ? :D

1

Musisz postawić bazę danych i połączyć się z nią z wnętrza aplikacji. Polecam jakieś biblioteki do tego, żeby nie klepać w gołej javie.
Może przydać się przelotka z wystawionym restowym API.
Mam szczerą nadzieję, że pomogłem.
Powodzenia!

0
FlatEarther napisał(a):

Musisz postawić bazę danych i połączyć się z nią z wnętrza aplikacji. Polecam jakieś biblioteki do tego, żeby nie klepać w gołej javie.
Może przydać się przelotka z wystawionym restowym API.
Mam szczerą nadzieję, że pomogłem.
Powodzenia!

Dziekuje bardzo za odpowiedz :D
A pytanko jeszcze mam jedno do Ciebie , Rest Api postawic za pomocą php'a ? :D Czy w jakis inny sposób bys proponował :D
Bo kiedys czytalem i to wydaje mi sie w miare prosty sposób :D

1

Mimo, ze Android to wlasciwie Java to dokladnie ten sam efekt + mniejsze zaangazowanie zasobow i przy nieporownywalnie mnijszym nakladzie osiagniesz za pomoca PHP.

0
Constantic napisał(a):

Mimo, ze Android to wlasciwie Java to dokladnie ten sam efekt + mniejsze zaangazowanie zasobow i przy nieporownywalnie mnijszym nakladzie osiagniesz za pomoca PHP.

Czyli za pomocą php to zrobie :D Duzo ogólnie jest poradników wiec powinienem sobie poradzic :D

0

Nie martw sie to jest naprawde proste. Mozesz zaczac zabawe od odpalenia takiego composer.json'a:

{
    "name": "paneric/frame-api",
    "require": {
        "paneric/di-container": "dev-master",
        "paneric/pdo-wrapper": "dev-master",
        "klein/klein": "^2.1"
    },
    "autoload": {
        "psr-4": {
            "App\\": "app/src/"
        }
    },
    "repositories": [
        {
            "type": "vcs",
            "url": "https://[email protected]/paneric/di-container.git"
        },
                {
            "type": "vcs",
            "url": "https://[email protected]/paneric/pdo-wrapper.git"
        }
    ]   
}

W rezultacie otrzymasz rosty szkielet dla api skladajacy sie z rownie prostego di/ioc, wrapper'a pdo i calkiem przyzoitego router'a z wstawionym dodatkowo startowym kotrolerem i dodatkami.

2

Stwórz na swoim serwerze API które będzie wysyłało potrzebne informacje. Nie łącz się z bazą danych z poziomu aplikacji, ponieważ ktoś to sobie zdekompiluje i wszystko pójdzie się ...

0
Constantic napisał(a):

Nie martw sie to jest naprawde proste. Mozesz zaczac zabawe od odpalenia takiego composer.json'a:

{
    "name": "paneric/frame-api",
    "require": {
        "paneric/di-container": "dev-master",
        "paneric/pdo-wrapper": "dev-master",
        "klein/klein": "^2.1"
    },
    "autoload": {
        "psr-4": {
            "App\\": "app/src/"
        }
    },
    "repositories": [
        {
            "type": "vcs",
            "url": "https://[email protected]/paneric/di-container.git"
        },
                {
            "type": "vcs",
            "url": "https://[email protected]/paneric/pdo-wrapper.git"
        }
    ]   
}

W rezultacie otrzymasz rosty szkielet dla api skladajacy sie z rownie prostego di/ioc, wrapper'a pdo i calkiem przyzoitego router'a z wstawionym dodatkowo startowym kotrolerem i dodatkami.

Rozumiem , w internecie tez znalazłem ze Api mozna testowac pozniej za pomoca programu Postman :D
To najpierw Stworze sobie baze danych na serwerze a pozniej napisze api za którego pomocą będe odbierał jakies informacje .

0

Dziekuę wam bardzo za pomoc :D
Troszke sie pobawie i zobaczymy moze uda sie cos zrobic :D

Ale wskazówki przydadza sie na pewno :d

0

Z tym dodatkowym kontrolerem to troche za bardzo pojechalem :) sorry. Zeby uzyskac pelna "rame" z kontrolerem i servisem musisz sklonowac repo:

git clone https://[email protected]/paneric/frame-api.git
0

Moze po prostu postawisz sobie baze na Firebase https://firebase.google.com/ (Cloud Firestore albo Realtime Firebase) API i SDK masz z automatu

0
dbCooper napisał(a):

Moze po prostu postawisz sobie baze na Firebase https://firebase.google.com/ (Cloud Firestore albo Realtime Firebase) API i SDK masz z automatu

A jak to wyglada z obciązeniem bazy danych w firebase ? Czy duza ilość uzytkowników nie spowoduje zamulania sie czy cos :D ?

0

I Czy taka aplikacja gdzie baza jest postawiona na firebase jest mozliwa aby ja wydac np: na android sklep czy tylko ta baza danych słuzy do testowania :D ? I ona jest nierelacyjna baza danych ;/

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1