Mobilna wersja Kwejk.pl

1

Orientuje się ktoś czy można stworzyć aplikacje ułatwiającą przeglądanie kwejka?
Czy jednak tego zabraniają? Szukałem, czytałem trochę ich politykę prywatności ale nie wychwyciłem nic przydatnego.
Dodatkowo jeśli Kwejk tego zabrania to czy jest podobnie na każdej innej stronie?

Aktualnie mam wolny czas, święta i te sprawy. Więc chciałbym stworzyć coś ciekawego do portfolio i pomyślałem o aplikacji do Google Play (posiadam konto developera) stąd też całe moje zainteresowanie tą sprawą.

Edit: Płacę w ojro za odpowiedź

1

Dobra. Znalazłem odpowiedź.
Dla potomnych: nie ma żadnych przeciwwskazań.

1

Mam wrażenie, że nie zapytałeś tutaj o to, co chciałeś wyjaśnić. Nie ma problemu, żeby zrobić Kwejka w wersji mobilnej i korzystać z ich API. Natomiast w innym temacie zobaczyłem link do Twojej aplikacji na Play Store - https://play.google.com/store/apps/details?id=com.kwejk. Niestety łamie ona zasady sklepu i ktoś może zgłosić tę aplikację albo sami mogą kiedyś wykryć, że podchodzi to pod podszywanie się pod inny podmiot - https://play.google.com/intl/pl/about/ip-impersonation.

1

Nie podszywam się pod nich, skąd taki pomysł?

0
MasterOf napisał(a):

Nie podszywam się pod nich, skąd taki pomysł?

Dał linka :P

Oto kilka najczęstszych przykładów naruszenia zasad

Tytuły i ikony aplikacji bardzo podobne do tych, które są znane z istniejących produktów lub usług, co może wprowadzać użytkowników w błąd.

Czy przypadkiem to nie jest problemem?

Oraz napisałeś Aplikacja serwisu kwejk.pl - nie wiem, mi szaremu kowalskiemu wydawało się, że to appka od nich, dlatego zapytałem wczoraj czy jesteś z nimi powiązany :P

Oczywiście mam nadzieje, że nie wylecisz przez to.

1

To nie mój pomysł tylko Googla. Przeczytaj ich zasady.

  • Aplikacja nazywa się Kwejk.
  • ID aplikacji to com.kwejk.
  • Pierwsze zdjęcie mówi "Aplikacja serwisju kwejk.pl".

Widziałem aplikacje, które wylatywały ze sklepu z dużo bardziej błahych powodów.

1

Okay, to zmieniam na to
wal1.jpg
Będzie git?

Poza tym w najgorszym razie wywalą apke tylko?

0

Możliwe. Ja bym się szczerze trochę obawiał, bo podkreślone jest kwejk.pl i różnie z takimi rzeczami bywa. Zobacz jak wyglądają aplikacje np. dla Reddita - https://play.google.com/store/search?q=reddit&c=apps. Albo mają w nazwie "unofficial" albo "X for Reddit". Albo jakieś nazwy własne jak CatchUp - https://play.google.com/store/apps/details?id=io.sweers.catchup.

Te rzeczy są zawsze łatwe do edycji i gdyby Ci zawiesili aplikację, to nie ma problemu, żeby je zmienić. Większy problem jest z ID aplikacji, którego już się nie da ruszyć. Nie spotkałem się, żeby poszła komuś przez to aplikacja ze sklepu, ale nie spotkałem się też z "podszytym" ID aplikacji. Podejrzewam, że gdybym wydał aplikację X z ID com.facebook.x albo com.google.x, to Play Store by mi ją wywalił. Dlatego zastanowiłbym się nad utworzeniem nowej aplikacji, kiedy jest jeszcze mała i nowa.

EDIT:

MasterOf napisał(a):

Poza tym w najgorszym razie wywalą apke tylko?

W Twoim wypadku raczej tak. Nie sądzę, żeby od razu zbanowali konto za taką jednorazową drobnostkę. W każdym razie ja się nie spotkałem z czymś takim.

0

Ty OP masz zmienić nazwę apki w sklepie, a nie tekst na zdjęciu.
Wszedłem w link a tam dalej "Kwejk".

Co do nazewnictwa to radziłbym OP zastosować się do polityki Google Play, bo najpierw ( może) wyślą maila z żądaniem zmiany nazwy, albo usuną po prostu apkę ze sklepu. W najgorszym przypadku idzie ban na konto/dane użytkownika, co równa się praktycznie banowi na całe życie - nie chcę straszyć, bo to tylko ułamek ułamka procenta developerów, ale sytuacje są realne, gdy np. ktoś będący Android Developerem jest zablokowany na GP dożywotnio ( i nie, zmiana maila nie pomoże - Google wie, że Ty to Ty).

0

@MasterOf: czesc chcialem sie zapytac z ciekawosci jak wyciagasz info z kwejka?
Uzyles cos takiego https://github.com/pr0gramista/memes-api lub napisales jakis wlasny scraper? Lub uzyles np https://scrapy.org ?
Pytam bo chcialbym sam zrobic jakis nieoficjalny klient ktory albo by zbieral posty z grup ktore czytam z FB (tutaj wchodzi w gre sdk fb) lub wlasnie niektorych blogow.

Ogolnie pobierasz sobie dane np jakims cron'em i potem wrzucasz to sobie do twojej bazy danych i stamtad odczytujesz?

Sorry za literowki nie pisze czesto po polsku od lat.

1

Użyłem po prostu biblioteki jsoup. Stworzyłem parser i adapter do listy w androidzie. Bez sensu jest tutaj używać jakichś innych mniej znanych bibliotek, ponieważ samemu można zrobić cos pod swoje potrzeby.

EDIT: Poza tym jak sam możesz zauważyć podana przez ciebie biblioteka także używa jsoup. I przy modyfikacji tego byłoby więcej zabawy niż napisanie czegoś własnego na znanym czystym jsoup.

0
MasterOf napisał(a):

Użyłem po prostu biblioteki jsoup. Stworzyłem parser i adapter do listy w androidzie. Bez sensu jest tutaj używać jakichś innych mniej znanych bibliotek, ponieważ samemu można zrobić cos pod swoje potrzeby.

EDIT: Poza tym jak sam możesz zauważyć podana przez ciebie biblioteka także używa jsoup. I przy modyfikacji tego byłoby więcej zabawy niż napisanie czegoś własnego na znanym czystym jsoup.

No tak tylko zalezy czy robi sie apke natywna lub nie, w moim przypadku bede ja robil we flutter.
Dlatego spytalem czy parsujesz kwejk za kazdym razem lub robisz to co jakis czas i zapisujesz wpisy do danych zeby za kazdym razem nie parsowac html'a.

1
marcio napisał(a):
MasterOf napisał(a):

Użyłem po prostu biblioteki jsoup. Stworzyłem parser i adapter do listy w androidzie. Bez sensu jest tutaj używać jakichś innych mniej znanych bibliotek, ponieważ samemu można zrobić cos pod swoje potrzeby.

EDIT: Poza tym jak sam możesz zauważyć podana przez ciebie biblioteka także używa jsoup. I przy modyfikacji tego byłoby więcej zabawy niż napisanie czegoś własnego na znanym czystym jsoup.

No tak tylko zalezy czy robi sie apke natywna lub nie, w moim przypadku bede ja robil we flutter.
Dlatego spytalem czy parsujesz kwejk za kazdym razem lub robisz to co jakis czas i zapisujesz wpisy do danych zeby za kazdym razem nie parsowac html'a.

A dlaczego za każdym razem nie parsował HTML? Jedna strona to jedno parsowanie. Ani nie jest to obciążające ani sam HTML nie waży dużo.

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1