Firebase sortowanie malejąco

Odpowiedz Nowy wątek
2018-12-14 16:36
0

Mam problem z posortowaniem malejąco wyników z firebase. Fire base umożliwia jakoś zwrócenie wyników od razu bo w dokumentacji ani słowa o "descending" nie znalazłem. na stack overflow mignęło mi się coś, że trzeba samemu odwrócić wyniki. jesli tak to jak to zrobić? dodać je do tablicy i wypisac czy jakbyście polecali?

val ref = FirebaseDatabase.getInstance().getReference("/users").orderByChild("punkty")

Pozostało 580 znaków

2018-12-14 16:50
0

nie ma - musisz po stronie klienta (albo dodać kolumnę -punkty :))

https://github.com/firebase/FirebaseUI-Android/issues/90


Chcesz pomocy - pokaż kod - abrakadabra źle działa z techniką.
edytowany 1x, ostatnio: abrakadaber, 2018-12-14 16:50

Pozostało 580 znaków

2018-12-14 16:55
0

o co chodzi, ze po stronie klienta? w tym temacie o jakiejs gotowej apce gadaja i jeszcze w javie, a nie rozumiem o co chodzi, zeby po stronie klienta to wykonac

edytowany 1x, ostatnio: nexxx, 2018-12-14 16:57

Pozostało 580 znaków

2018-12-15 12:37
0

mamo... Pobierasz posortowane ASC bo tylko tak się da i odwracasz kolejność już w programie (po stronie klienta)


Chcesz pomocy - pokaż kod - abrakadabra źle działa z techniką.

Pozostało 580 znaków

2018-12-17 18:23
MiL
0

Samo Firebase ci nie posortuje bo zwraca mapę z danymi. Wrzucasz to u siebie w cokowiek i sam sortujesz.

Pozostało 580 znaków

2018-12-23 20:44
0
abrakadaber napisał(a):

mamo... Pobierasz posortowane ASC bo tylko tak się da i odwracasz kolejność już w programie (po stronie klienta)

Ze trzeba to odwrócić to chyba logiczne, ale jak to zrobić viewholderze jakoś? Do arraylist nie wrzuce, bo to przecież klasa

Pozostało 580 znaków

2018-12-23 21:02
0

.orderByChild sortuje rosnąco, a jak to zrobić malejąco?

edytowany 1x, ostatnio: nexxx, 2018-12-23 21:03

Pozostało 580 znaków

2018-12-29 17:16
0

upp

Pozostało 580 znaków

2018-12-29 17:45
0

Po prostu posortuj kolekcję. https://kotlinlang.org/api/la[...]ons/sorted-by-descending.html

A jeśli Firebase zwraca jakiś własny typ kolekcji to najpierw wrzuć wartości zwracane z Firebase do swojej kolekcji.

Pozostało 580 znaków

2018-12-29 17:50
0

Do tego doszedłem, ale jak wrzucić obiekt klasy do tablicy? Pojedyncze stringi i inty z tablicy to umiem posortować, ale chciałbym np mieć obiekt User("janek", 2)
gdzie janek to imie i 2 to wynik, zeby pozniej wypisac janek ma punktow 2, bo jak zrobie osobne tablice dla imion i wynkow to ciezko bedzie to pozniej wypisac. Nakierujesz jakos bardziej?

Pozostało 580 znaków

2018-12-29 17:55
1

Stwórz listę obiektów typu User i ją sortuj. Przykładowo.

fun main() {
  val unordered = listOf(
    Pokemon(50, "Pikachu"), 
    Pokemon(11, "Charmander"), 
    Pokemon(90, "Bulbasaur")
  )
  val ordered = unordered.sortedByDescending { it.level }
  println(ordered)
}

data class Pokemon(val level: Int, val name: String)

A jeśli koniecznie chcesz mieć tablicę zamiast listy, to utwórz tablicę, ale nie ma to znaczenia z punktu widzenia wykonywanych operacji.

edytowany 1x, ostatnio: Michał Sikora, 2018-12-29 17:58

Pozostało 580 znaków

Odpowiedz
Liczba odpowiedzi na stronę

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1, botów: 0