HTML/JavaScript w Androidzie

0

Ostatnio napisałem sobie prostą aplikację HTML5/JavaScript działającą w przeglądarce. Pierwotnie napisałem plik HTML i większe skrypty w plikach JS, do których jest odniesienie w pliku HTML. Jednym z założeń aplikacji jest korzystanie z niej offline, czyli ma być ona na urządzeniu. Drugim założeniem jest uniwersalność aplikacji (zamierzam z niej korzystać i na komputerze i na smartfonie), dlatego wybór technologii padł na HTML/JS, bo w tym mam pewne doświadczenie.

Na komputerze przetestowałem w Chrome i Firefox i działa poprawnie. Natomiast na smartfonie Huawei Mate 10 Lite Dual SIM jest problem. Wprowadziłem całość do katalogu na smartfonie, potem w przeglądarce plików odszukałem. Plik HTML uruchomił się w Chrome na smartfonie, jednak nie działa żaden skrypt, tak, jakby nie było plików JS. Natomiast nie udało mi się Firefoxa na Androidzie zmusić do otwarcia pliku HTML (chociażby po to, żeby sprawdzić, czy tam istnieje ten problem). Potem na próbę zawarłem wszystkie skrypty w pliku HTML tak, że plik HTML był samodzielnym plikiem zawierającym wszystko. Gdy taki plik uruchomiłem na smartfonie w Chrome, to wszystko działa poprawnie, co potwierdza fakt, że problemem jest to, że Chrome "nie widzi" plików zewnętrznych dla pliku HTML.

Jak zmusić Androida do "postrzegania" plików towarzyszących plikowi HTML przy otwieraniu w Chrome? Jak otworzyć HTML z pamięci wewnętrznej w Firefox na smartfonie? Wstawianie na serwer, do którego smartfon miałby się łączyć przez internet nie wchodzi w grę, gdyż mija się z celem.

0

Nie wiem jak to jest przy wywołaniu strony z katalogu lokalnego ale w aplikacjach hybrydowych trzeba jawnie włączyć skrypty javascript.

webview.setJavaScriptEnabled(true); 

Pliki przechowywane są w katalogu "assets" i dostęp do nich jest przez alias : android_asset

WebView.loadDataWithBaseURL("file:///android_asset/images/", htmlString, "text/html", "UTF-8", null);

pozdrawiam
AK

0

Na Androidzie, z menedżera pliku, przy klikaniu pliku HTML mam możliwość otwarcia w Chrome lub Przeglądarce HTML i występuje problem opisany w pierwszym poście. Natomiast, jak zrobię skrót na pulpicie, to mam do wyboru Firefox lub Przegladarka HTML. przy pierwszym uruchomieniu Firefox zapytał sie o pozwolenie na dostęp do zasobów urządzenia, potwierdziłem i plik działa poprawnie, skrypty zapisane w zewnętrznych plikach działają poprawnie. Od czego to zależy, jakie aplikacje się pojawiają przy próbie otwarcia pliku? Jak z Firefoxa skopiowałem link do Chrome, to w Chromie aplikacja z zewnętrznymi skryptami działa poprawnie.

Domyślnie, ten sam plik w Chrome ma adres content://media/external/file/1234 gdzie 1234 to jakiś czterocyfrowy numer, nie wiem czego, a w Firefox adres ma postać file:///storage/emulated/0/Kat1/Kat2/Plik.html gdzie część Kat1/Kat2/Plik.html odpowiada rzeczywistemu katalogowi i plikowi umieszczonemu w pamięci.

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1