Kotlin vs Java na początek

0

Na codzień pracuję jako Java Developer, po godzinach chciałbym jednak nauczyć się czegoś nowego, czyli tworzenia aplikacji mobilnych na Androida. Nie bardzo jednak wiem gdzie zacząć, czy zaczać poznawać cały "ekosystem" Androida z językiem który znam czyli Javą, czy może od razu zabrać się za poznawanie Kotlina?

0

Zacznij od zapoznaniem się z samym Kotlinem
na tej stronce też są proste zadania do wykonania.

a co do nauki androida no to nie będzie problemu. Musisz poznać go od początku a aktualna dokumentacja zawiera przykłady zarówno w Kotlinie jak i Javie, zobacz tutaj, przykład z kodem:
https://developer.android.com/topic/libraries/architecture/paging/
większość dokumentacji zawiera takie podwójne przykłady.

w dodatku jakbyś czegoś szukał np. na stackoverflow to dopisz android kotlin i będziesz miał posty z kotlinem.

Java już nie jest dalej rozwijana na androidzie.

0
pozdro napisał(a):

Java już nie jest dalej rozwijana na androidzie.

Przecież SDK jest cały czas rozwijane w Javie i nie ma żadnych planów, żeby przejść na Kotlina. Duża część bibliotek jest pisana w Javie. Mała część AOSP jest potraktowana Kotlinem - tak naprawdę tylko pakiety ktx. Google rozwija narzędzia, żeby można było korzystać z nowszych mechanizmów z Javy na starszych Androidach.

A co głównego tematu - ja bym szedł od razu w Kotlina + Android.

0

Kotlin to tylko przejściowy zachwyt, nie ma szans ze wygryzie Jave, co najwyżej zdobędzie swoje grono fanatyków jak Scala. Jestem tego pewny na 100%, musi powstać całkowicie inne rozwiązanie niż nakładka na Jave. Tu już ktoś wklejał link jak stworzyli backend w Kotlinie i był dośc pokręcony, ze szybko przepisali to i wrócili do Javy :) Tak samo TypeScript nie wyprze JavaScript, kolejna nakładka na język która mało co wnosi przy standardzie ES8.

0

Trend jest zdecydowany na migrację do Kotlina lub tworzenie nowych projektów na Kotlinie. Dobrze ponieważ niesie za sobą same plusy. W każdej technologii można napisać spagetti kod, kotlin daje same plusy w porównaniu do Javy na Androidach.

0

Trend to jest obecnie na pure Java. Co do Kotlina to jest to zupełnie zbędny klon Javy. Tak samo jak Less jest klonem CSS.

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1