Dlaczego tekst nie układa się na środku przycisku

0

Chciałbym aby tekst układał się na środku w stosunku do wysokości Buttona, lecz tak niestety nie jest.

screenshot-20181028125753.png

To jest layout:

<?xml version="1.0" encoding="utf-8"?>
<android.support.constraint.ConstraintLayout xmlns:android="http://schemas.android.com/apk/res/android"
    xmlns:app="http://schemas.android.com/apk/res-auto"
    xmlns:tools="http://schemas.android.com/tools"
    android:layout_width="match_parent"
    android:layout_height="match_parent"
    android:background="@drawable/spacebackground"
    tools:context="com.example.user.app.cosmos1">

    <RelativeLayout
        android:layout_width="match_parent"
        android:layout_height="439dp"
        android:layout_marginBottom="8dp"
        android:layout_marginEnd="8dp"
        android:layout_marginStart="8dp"
        android:layout_marginTop="8dp"
        app:layout_constraintBottom_toBottomOf="parent"
        app:layout_constraintEnd_toEndOf="parent"
        app:layout_constraintHorizontal_bias="0.461"
        app:layout_constraintStart_toStartOf="parent"
        app:layout_constraintTop_toTopOf="parent"
        app:layout_constraintVertical_bias="0.96">

        <Button
            android:id="@+id/cosmos11"
            android:layout_width="match_parent"
            android:layout_height="85dp"
            android:layout_alignParentStart="true"
            android:layout_alignParentTop="true"
            android:layout_marginTop="41dp"
            android:background="@drawable/cosmosbutton"
            android:fontFamily="@font/bungee"
            android:text="@string/cosmos1.1"
            android:textAlignment="center"
            android:textColor="#FFFFFF"
            android:textSize="46sp" />

        <Button
            android:id="@+id/cosmos13"
            android:layout_width="match_parent"
            android:layout_height="85dp"
            android:layout_alignParentStart="true"
            android:layout_below="@+id/cosmos12"
            android:layout_marginTop="15dp"
            android:background="@drawable/cosmosbutton"
            android:fontFamily="@font/bungee"
            android:text="@string/cosmos1.3"
            android:textAlignment="center"
            android:textColor="#FFFFFF"
            android:textSize="46sp" />

        <Button
            android:id="@+id/cosmos14"
            android:layout_width="match_parent"
            android:layout_height="85dp"
            android:layout_alignParentBottom="true"
            android:layout_alignParentStart="true"
            android:layout_marginBottom="11dp"
            android:background="@drawable/cosmosbutton"
            android:fontFamily="@font/bungee"
            android:text="@string/cosmos1.4"
            android:textAlignment="center"
            android:textColor="#FFFFFF"
            android:textSize="46sp" />

        <Button
            android:id="@+id/cosmos12"
            android:layout_width="match_parent"
            android:layout_height="85dp"
            android:layout_alignParentStart="true"
            android:layout_below="@+id/cosmos11"
            android:layout_marginTop="14dp"
            android:background="@drawable/cosmosbutton"
            android:fontFamily="@font/bungee"
            android:text="@string/cosmos1.2"
            android:textAlignment="center"
            android:textColor="#FFFFFF"
            android:textSize="46sp" />
    </RelativeLayout>
</android.support.constraint.ConstraintLayout>
0
android:gravity="center_horizontal|center_vertical"

BTW: Używaj styli, żeby nie wyglądało to tak przerażająco i by łatwiej utrzymywać konsystencję aplikacji.

0
MarekR22 napisał(a):
android:gravity="center_horizontal|center_vertical"

BTW: Używaj styli, żeby nie wyglądało to tak przerażająco i by łatwiej utrzymywać konsystencję aplikacji.

Po prostu android:gravity="center"

No i nie musisz uzywac ConstraintLayout i RelativeLayout - wybierz jeden.
A najłatwiej tutaj uzyc LinearLayout po prostu.

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1