[android] połączenie fragmentów z BottomNavigationView

0

Cześć,

robię apkę(android w javie), która ma mieć 3 zakładki, zdecydowałem się na zaimplementowanie BottomNavigationView, i już to zakodowałem.
Tak to wygląda obecnie:

  1. activity_main.xml - tutaj mam ConstraintLayout i dodałem na dole BottomNavigationView
  2. dodałem menu z 3 itemami, tutaj na razie mam wszystko ok

Poczytałem, aby te trzy zakładki zrobić fragmentami i na razie stworzyłem 3 klasy z fragmentami i do tego wygenerowały mi się pliki z layoutami dla tych fragmentów. Wszystko jest okej, tylko teraz mam pytanie, jak to wszystko spiąć?

  1. Czy mogę to zrobić bez ViewGroup?
  2. Do activity_main.xml mam dodać trzy fragmenty? czy może jakąś jedną rzecz i w zależności który guzik wybiorę z BottomNavigationView to ten fragment mi się odpali?
  3. Czy umieszczanie BottomNavigationView w activity_main.xml to dobry pomysł czy może powinienem umieścić ten widżet w trzech fragmentach?

Zakodowałem też BottomNavigationView.OnNavigationItemSelectedListener, mam tam switcha i w zależności która zakładka zostanie kliknięta ten fragment podmieniam poprzez FragmentTransaction

Apkę robię dla siebie, chcę to zrobić w miarę prosty sposób. W dwóch fragmentach będę miał RecyclerView i listą obiektów. W trzecim jakieś informację o apce

1
alMarko napisał(a):
  1. Czy mogę to zrobić bez ViewGroup?

Nie rozumiem tego pytania. Pytasz czy możesz mieć BottomNavigationView nieosadzone w żadnym kontenerze tak jak teraz w postaci ConstraintLayout i jednocześnie pokazywać jakąś zawartość? W teorii tak, ale musiałbyś się cholernie przy tym napracować, żeby to sensowanie działało. Litho para się takimi sztuczkami. W praktyce nie opłaca się poświęcać na takie rzeczy czasu.

  1. Do activity_main.xml mam dodać trzy fragmenty? czy może jakąś jedną rzecz i w zależności który guzik wybiorę z BottomNavigationView to ten fragment mi się odpali?

Powinieneś mieć jakiś kontener na fragmenty w postaci np. FrameLayout, z którego by korzystał FragmentManager. Potem w momencie wybrania czegoś na BottomNavigationView mówiłbyś jaki fragment ma zostać pokazany.

  1. Czy umieszczanie BottomNavigationView w activity_main.xml to dobry pomysł czy może powinienem umieścić ten widżet w trzech fragmentach?

Na pewno lepiej mieć jeden BottomNavigationView niż trzy skoro jest on w widoku na równi z zawartością innych kontenerów.

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1