Czy umieszczanie Layout w ScrollView jest poprawnym podejściem?

0

Witam,
Czy takie podejście jest poprawne - chodzi mi o plik xml np.:

<?xml version="1.0" encoding="utf-8"?>
<ScrollView
    xmlns:android="http://schemas.android.com/apk/res/android"
    android:layout_height="match_parent"
    android:layout_width="match_parent"
    android:orientation="vertical"
    android:fillViewport="true">

    <LinearLayout xmlns:android="http://schemas.android.com/apk/res/android"
    android:layout_width="match_parent"
    android:layout_height="match_parent"
    android:padding="20dp"
    android:orientation="vertical"
    android:background="@color/activity_background_color">

        // KOD

    </LinearLayout>
</ScrollView>

Dzięki takiemu podejściu dany widok mogę przewijać w dół i nie ma chyba opcji, że na różnych rozdzielczościach telefonów będą elementy nachodzić na siebie itp. Testowałem już na kilku, ale moje pytanie dotyczy, czy jest to dobra praktyka i czy mogę ją stosować?

0

Nie rozumiem pytania, po to przecież jest ScrollView.

0
kulson napisał(a):

Nie rozumiem pytania, po to przecież jest ScrollView.

Zgaduję tok myślenia "ScrollView jest opakowaniem na "twardą" zawartość" a tu Kolega zadał sobie (i nam) pytanie o miękką

1

Opakowanie LinearLayout w ScrollView jest w porządku jeżeli Twój widok akurat tego potrzebuje. Niektórych zagnieżdżeń nie da się uniknąć.

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1