aplikacja która przesyła do admina informację o wciśnięciu danego przycisku (Android)

0

Cześć
Wymyśliłem sobie jakąś aplikację na której uczę się androida idzie ok ale zatrzymałem się w miejscu i potrzebuje waszej pomocy/porady.

  • Powiedzmy, że zanim użytkownik wejdzie do aplikacji musi się zalogować by było wiadomo kto wykorzystuje daną aplikację (nie można tworzyć nowych użytkowników tylko admin ma taką możliwość) - ale to jest akurat jasne.

Brak mi wiedzy i nie do końca wiem jak ugryźć temat:

  • Załóżmy, że użytkownik jest już zalogowany i wchodzi np button ("pomoc") i czy jest możliwość, bym dostał jakąś informację, że dane konto użyło tego przycisku? (myślałem o jakimś automatycznym sms/mail lub informacji na jakiś serwer ale o czym poczytać? co wyszukać? Jakaś dokumentacja? może jakieś zewnętrzne narzędzie?
    Macie pomysł jak ugryźć temat? co byście wykorzystali? - będę bardzo wdzięczny za każdą pomoc/radę.
0

Najprościej REST. Można też oprzeć to o push notyfikacje. Jeśli nie potrzebujesz tego mieć na żywo to wystarczy Ci jakiś system do analiticsów GoogleAnalytics, Firebase, Flurry

1

Firebase

Z tym kolesiem ograniesz taka apke bez problemu

0

ok, dziękuje.
Przyszło mi też jeszcze jedno pytanie do głowy.
Istnieją jakieś systemy(nie wiem jak to nazwać), że np jak naciśniemy button to przychodzi do nas sms z jakąś treścią z danej bazy/serwera itp.

0

Push notifications z Firebase?

0
piotr156 napisał(a):

Push notifications z Firebase?

Sprawdzę po pracy, tak na szybko zerknąłem to może być to.
Dziękuje za pomoc

0

Nigdy nie wysyłałem Firebase push notifications z aplikacji androida ale za pomocą skryptu PHP jest to tak proste, że nawet ja ogarnąłem ;)
Firebase jest genialne ale w wersji "free" jest ograniczony transfer. Myślę, że do celów jakie wymieniłeś spokojnie Firebase wystarczy.

PS W pierwszym poście napisałeś, że może to być ewentualnie mail z powiadomieniem. JavaMail API. Kiedyś napisałem taką apkę, działała super. Znajdziesz mnóstwo tutoriali na ten temat.

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1