Android Oreo vs Fuchsia OS

0

Google zapowiedziało premierę Fuchsia OS na 2019 rok. Wielu ludzi twierdzi, że Fuchsia zastąpi Androida. Co o tym sądzicie?

1

A Google co twierdzi?

0
Wibowit napisał(a):

A Google co twierdzi?

Chyba się nie wypowiedziało w tej kwestii :)
Jednak biorąc pod uwagę ciągłe pracę nad Flutter można wnioskować, że coś jest na rzeczy.

0

Nawet gdyby Google chciało czymś zastąpić Androida to nie zrobi tego z miesiąca na miesiąc. Moim zdaniem okres przejściowy może trwać nawet kilka lat. Nagłe odcięcie wsparcia dla Androida byłoby brutalnym strzałem we własną stopę. Android to masa aplikacji, masa programistów i masa użytkowników, którzy korzystają z aplikacji na Androida. Fuchsia OS nie ma tego w ogóle i będzie potrzebować lat, by to zdobyć. Z tego powodu nie widzę sensu w nerwowym wróżeniu z fusów. Jak wyjdzie wersja oficjalna to pojawią się różnorakie recenzje i będzie wiadomo co to warte.

0

W takim razie czego się uczyć aby nie obudzić się z ręką w nocniku? skoro w perspektywie 3 lat Android może praktycznie zniknąć z rynku...
Android (Java) czy Flutter (Dart) ?

0

FuchsiaOS na pewno zastąpi Androida i system na Chromebookach. Pytanie tylko czy nadal aplikacje Android będą pisane w Javie czy w Golanf, Rust, Dart? Jeżeli zrezygnują z Javy, bo Oracle nie daje wsparcia na najnowsze wersje Java 11, 11 to i Kotlin pójdzie w niepamięć.

1
Junior Mobile napisał(a):

W takim razie czego się uczyć aby nie obudzić się z ręką w nocniku? skoro w perspektywie 3 lat Android może praktycznie zniknąć z rynku...
Android (Java) czy Flutter (Dart) ?

Co byś nie wybrał to za 3 lata może zniknąć z rynku :P Ale taka java to umiera już od 20 lat.
Jak wybierzesz Flutter to sie może okazać że przez te 3 lata bedziesz bezrobotny :)

0
Wibowit napisał(a):

A Google co twierdzi?

Nic. Ale niektórzy już wieszczą rychłe zaoranie Androida. Śmieszy mnie to.

0

hmm... czy w perspektywie szukania stażu/pracy w następnym roku to Android nadal jest lepszą opcją niż Flutter?

0

Gdy Google promował Androida to na rynku był tylko jeden system o podobnych założeniach - iOS. Tamten czas już minął - obecnie za dużo pieniędzy jest wpakowane w Androida przez różnych producentów w różne nakładki. Google obudziło się z ręką w nocniku - w zasadzie jedynym elementem systemu który jako tako kontroluje to Google Play - co nawet nie jest prawdą jeśli chodzi o Chiny.

Wielu próbowało wdrożyć własne systemy zamiast Androida. Nikomu się nie udało - dlaczego Gugiel ma być wyjątkiem?

0

Ja uważam, że FuchsiaOS ma szansę stać się nowym Androidem, a Google uwolni się od Javy i Oracle.

0
Mały Lis napisał(a):

Ja uważam, że FuchsiaOS ma szansę stać się nowym Androidem, a Google uwolni się od Javy i Oracle.

I ewentualnie najwcześniej za 10 lat powiesz "a nie mówiłem". Nawet zakładów nie ma sensu obstawiać (o to czy Fuchsia zastąpi Androida czy nie), bo to zbyt daleka perspektywa czasowa.

0

Czyli śmiało można już teraz uczyć się programowania w języku Kotlin, nie obawiając się o to, że Google zamieni go kiedyś na Go, Dart.

0
Biały Orzeł napisał(a):

Czyli śmiało można już teraz uczyć się programowania w języku Kotlin, nie obawiając się o to, że Google zamieni go kiedyś na Go, Dart.

@dbCooper już zdążył stwierdzić, że Java umiera od 20 lat, więc każdy kto programuje w Javie powinien bać się o swoje jutro. Lepiej się zwolnić i przestać programować - wtedy ryzyko, że twój język programowania stanie się mniej popularny spada do zera.

Jest dużo większa szansa na to, że sam zmienisz język za kilka lat w obliczu wypalenia zawodowego (lub innego widzimisię) niż na to, że sytuacja rynkowa do czegoś cię tam zmusi.

Nie ma też dużego sensu przewidywać popularności. Node.js miał zawojować świat i wyprzeć inne języki z backendu, a stał się tylko kolejnym graczem obok Javy, Pythona, C#, Ruby'ego, PHP itd Jeśli chcesz mieć bezpieczeństwo zatrudnienia to wybierz te technologie, które są używane szeroko w korporacjach (w konkretnych zastosowaniach, a nie że wyczytasz że korpo Javą stoi, więc zajmiesz się Javą ME, bo to też Java). Projekty w korpo trwają wiele lat, a roboty przy utrzymaniu jest sporo. Polegając na szklanej kuli mówiącej co będzie za 5 czy 10 lat nie masz żadnych gwarancji.

0

A ja myślę że androida jest zastąpić bardzo łatwo, szczególnie jeżeli to Google podejmie taką decyzję. Wystarczy że:

  • Przestanie zajmować się androidem
  • Nexusy przejdną na nowy system
  • Fuchsia będzie miała Android runtime jak miał np. Blackberry
0

Fuchsia będzie miała Android runtime jak miał np. Blackberry

No to wtedy programiści Androida będą mogli wypuszczać swoje aplikacje na Fuchsia OS, więc będzie sporo czasu na ewentualne przebranżowienie. Z punktu widzenia programisty ważne jest jakie mamy dostępne API, a nie dokładnie co siedzi pod spodem. Przez zastąpienie Androida trzeba więc rozumieć bardziej zastąpienie API Androida czymś innym.

0

Wibowit to myślisz, że ja chcę mieć robotę w starych przestarzałych technologiach typu Java 6 i się w nich męczyć? To ja się nie dziwię, że się wypalacie i promujecie wśród młodych tylko Javę.

0

@Wibowit Api androida może być wspierane, ale nierozwijane. W takim wypadku aplikacje które są, nadal będą dostępne, więc zwykły użytkownik nie dozna szoku z braku aplikacji, ale programiści będą zmuszeni do poznania nowego i nowe aplikacje byłyby raczej rozwijane w nowym API, a stare utrzymywane w starym.

0
Smutny Terrorysta napisał(a):

Wibowit to myślisz, że ja chcę mieć robotę w starych przestarzałych technologiach typu Java 6 i się w nich męczyć? To ja się nie dziwię, że się wypalacie i promujecie wśród młodych tylko Javę.

Każdy projekt stanie się przestarzały jeśli nie będzie się go migrować regularnie na nowe technologie. Jeśli nawet uda ci się wywróżyć coś co będzie popularne za 5 lat to za 10 może już być śmietnikiem historii. Co wtedy zrobisz? Będziesz płakał, że świat się zmienia? Trzeba tak projektować aplikacje by dało się je stopniowo migrować na nowe technologie, wtedy nie będzie problemu.

0

Gdzieś czytałem, że system Fuchsia OS będzie można zainstalować na telefonach z Androidem.

0
Zacny Jeż napisał(a):

Gdzieś czytałem, że system Fuchsia OS będzie można zainstalować na telefonach z Androidem.

Jeżeli będzie ten system wspierał dany procesor to dlaczego nie jak projekty LingeageOS i Replicant.

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1