Narzędzia do budowania intefejsu Android

0

Witam!
Czy są jakieś "łatwiejsze" narzędzia do budowania interfejsu do Androida? Razi mnie ten xml, a 'drag & drop' nie końca działa przez różnego rodzaju layouty, które nie wiadomo po co są.

0

Jeżeli coś nie pasuje w gotowych layoutach, zawsze możesz napisać swój własny: https://developer.android.com/reference/android/view/ViewGroup.html

P.S. po pierwsze, wiadomo po co są, tylko trzeba zadać sobie tyle trudu, żeby zrozumieć, jak działają. A po drugie, praktycznie wszystko możesz dziś załatwić przez ConstraintLayout, bez innych można spokojnie się obejść w większości przypadków..

0

Możesz popatrzeć na anko.

0

@panryz: ale to Kotlin

0

Poza tym, dynamiczny layout to zło

0

Jak już pewnie większość z was zauważyła, przeniosłem się z C# i .NET na Androida w Javie. Byłem bardzo niezadowolony z tego, że muszę się przerzucić na Jave i tego bałem się najbardziej, a okazuje się, że interfejs mnie kopie bo brzuchu i klepie po pysku za każdym razem jak coś muszę "upiększyć".
Poczytałem, obejrzałem filmiki o ConstraintLayout i powiedzmy, że jest zdeczko lepiej. Wiele rzeczy jeszcze muszę doczytać. Początki przeważnie bywają tragiczne

0

Z biegiem czasu i tak pewnie przerzucisz sie na XML. Osobiscie juz tak jestem przyzwyczajony ze nawet jak cos klikam w ConstraintLayout w edytorze to potem sprawdzam i poprawiam w XMLu.

0

A jakie zdanie macie na temat webowych technologii wykorzystywanych do tworzenia aplikacji na androida. Wiadomo, że ma to swoje minusy ale taki Facebook napisany w react-native ma dużo funkcji i powiedzmy, że działa w miarę. Ja oczywiście takiego kombajnu nie planuje pisać ale czy warto się w to zgłębiać.

0

Nie warto.

0

Nie satysfakcjonuje mnie taka odpowiedź. Proszę o argumenty ;)

0

Poza tym, utyskujesz na Javę, a chcesz pisać w JS? Lol

0

Jakbyś czytał ze zrozumieniem co napisałem w komentarzu na temat Javy i budowania interfejsu w Android Studio to byś nie pisał tego teraz:

Byłem bardzo niezadowolony z tego, że muszę się przerzucić na Jave i tego bałem się najbardziej, a okazuje się, że interfejs mnie kopie bo brzuchu i klepie po pysku za każdym razem jak coś muszę "upiększyć".

Co do artykułu to rozumiem w czym leży problem. Muszę sobie znaleźć jakiś porządny kurs jeśli chodzi o UI na Androida.

0

Ale UI wszędzie będziesz budować tak samo. Nawet w Xamarin Native, też byś robił to tak samo. Tyle, że MS przemianował .xml na .axml i designer jest w zasadzie do d**y.

Poza tym, nie przesadzajmy, to nie odbiega tak bardzo od .xaml z C#, a jak użyjesz DataBinding, to w ogóle jest bajka, bindujesz tak jak w C#, a nawet prościej.

0

O tygodnia próbuje coś zrobić z tym interfejsem i kiepsko mi to wychodzi. Ktoś z was zna jakieś kursy z andka? Firma płaci to mogę szaleć :D

0
AdamWox napisał(a):

O tygodnia próbuje coś zrobić z tym interfejsem i kiepsko mi to wychodzi. Ktoś z was zna jakieś kursy z andka? Firma płaci to mogę szaleć :D

Kasą se wiedzy do głowy nie kupisz, tylko przez czytanie, cwiczenie, tutoriale, porady ludzi. Ty nie potrzebujesz kasy na szkolenie a kasy na czas wolny który poswiecisz na cieżką naukę.

0
AdamWox napisał(a):

Nie satysfakcjonuje mnie taka odpowiedź. Proszę o argumenty ;)

https://www.reddit.com/r/androiddev/comments/5qr9xw/avoiding_react_native/dd1wuzn/

0
dbCooper napisał(a):
AdamWox napisał(a):

Nie satysfakcjonuje mnie taka odpowiedź. Proszę o argumenty ;)

https://www.reddit.com/r/androiddev/comments/5qr9xw/avoiding_react_native/dd1wuzn/

Czyli z grubsza to samo, co Xamarin

0

@Pozdr

Kasą se wiedzy do głowy nie kupisz, tylko przez czytanie, cwiczenie, tutoriale, porady ludzi. Ty nie potrzebujesz kasy na szkolenie a kasy na czas wolny który poswiecisz na cieżką naukę.

Ja mam czas, mam chęci. Dokumentacja do Androida jest tak samo debilnie napisana jak dokumentacja do .NET. Na tutorialach na YT prowadzący opowiada to w sposób dla niego oczywisty, a ja mam pierdyliard pytań, których mu zadać nie mogę. Samo stworzenie własnego toolbara zajęło mi dwa dni i to wcale nie jest jakiś wymyślny toolbar. Wszystko trzeba "rysować" w androidzie, listview row, gridview item, nawet głupi "combobox" nazywa się spinner i trzeba zrobić dla niego layout jak ma jego rozwijana lista wyglądać... Masakryczna strata czasu. Może to moje przyzwyczajenia do .NET i DevExpressa gdzie wrzucam na formę i mam.

0

Odpowiedzi na wszystkie pytania sa w dokumentacji. Poza tym, nie wszystko musisz pisać na piechotę, na githubie jest masa bibliotek ułatwiających tworzenie zaawansowanych toolbarów, layoutów, spinnerów i wielu innych rzeczy, z przykładami. Trzeba tylko się ruszyć i poszukać.

Już nie mówiąc o tym, że toolbar + navigation drawer jest automatycznie generowany przez Android Studio, razem z całym kodem źródłowym i komentarzami. Wg mnie dziwaczysz, nie chce ci się uczyć nowych rzeczy i tyle. Za długo byłeś przyspawany do jednej tylko technologii, im dłużej tym trudniej wyjść ze swojej strefy komfortu.

0

Bardzo dobrze, jedźcie po mnie to mi pomaga :D dzięki za dyskusje, jadę dalej

2
AdamWox napisał(a):

Bardzo dobrze, jedźcie po mnie to mi pomaga :D dzięki za dyskusje, jadę dalej

Pamiętaj, że to ty tu przyszedłeś chcąc czegoś od użytkowników tego forum. Nie odwrotnie^^
Z całej tej dyskusji i tego co piszesz, zgadzam się z innymi, że wygląda jakbyś za długo siedział w strefie komfortu albo nie miał ochoty się czegoś uczyć i wylewasz swoje jęki, i frustrację na forum.

Co do budowania UI.

  • constraint layout - jak nauczysz się tego używać bardzo ułatwi pracę; możesz w nim zrobić też podstawowe "animacje" za pomocą ConstraintSet
  • nietypowych widgetów szukaj na https://android-arsenal.com/
  • na początek można bawić się z ręcznym ustawianiem layoutu w generatorze, ale i tak powinno się to pisać w części xml i w podglądzie tylko sprawdzać czy jest to co powinno być
  • RecyclerView zamiast ListView (!!!)
  • dodałbym jeszcze plugin Folding do Android Studio ( można sciągnąć przez settings) - służy do generowania fake podfolderów dla plików xml, tak, że po otwarciu "layouts' w drzewku projektu ma się podfoldery zamiast 200 plików xml

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1