Wątek przeniesiony 2017-12-10 16:06 z Java przez Shalom.

Jak zacząć tworzyć aplikacje na androida?

0

Czy żeby tworzyć aplikacje na androida potrzeba biegle znać język Java? Jakie są różnice pomiędzy ,,czysta java" a taką ,w której tworzy się apki na Androida?

0

Java pod Androidem jest uboższa, tzn. że nie wszystkie funkcje działające pod Javą będą działać pod Androidem.
Programować Androida i nie tylko (iOS, Windows Phone) możesz rownież w Visual Studio w środowisku Xamarin pod C#. Jest to uniwersalne środowisko i tak samo szybkie jak Android Studio

0

Ale jednak solidne podstawy znać trzeba ;). Tak jak kolega wyżej Java lub jakiś inny język, który na to pozwala.

0

taka ze android nie bedzie wspieral najnowszej javy bo mocno idzie w kotlina. ale jave dobrze jest znac i rozumiec bo kotlin kompiluje sie do javy i dziala na jvm

0

Xamarin to g**no. A co do Javy, to Android wspiera juz większość Javy 8. Jeśli chodzi o Kotlina, to warto pamiętać, że wprowadza jednak pewien narzut

0

Niedługo java zostanie wyparta przez kotlina. Google naciska na przejście na kotlina, wszędzie na konferencjach już tylko kotlin.

0

Xamarin i tego typu wynalazki to horror. Nie trać na to czasu.

Jeżeli dopiero startujesz i chcesz się tym zająć później na poważnie to napisz swoje pierwsze projekty w Javie a potem zacznij wchodzić w Kotlina. Cały Androidowy światek skierował się już w jego stronę i Javy będzie coraz mniej.

0
xxx_xx_x napisał(a):

Niedługo java zostanie wyparta przez kotlina. Google naciska na przejście na kotlina, wszędzie na konferencjach już tylko kotlin.

Bez przesady. Google na nic nie naciska, a wszystkie swoje liby i przykłady dalekj ma tylko w Javie. Na konferencjach jest Kotlin, bo pełna obsługa calych projektów w Kotlinie to jedna z głównych nowości ostatniego Android Studio.

0
Biały Lew1 napisał(a):
xxx_xx_x napisał(a):

Niedługo java zostanie wyparta przez kotlina. Google naciska na przejście na kotlina, wszędzie na konferencjach już tylko kotlin.

Bez przesady. Google na nic nie naciska, a wszystkie swoje liby i przykłady dalekj ma tylko w Javie. Na konferencjach jest Kotlin, bo pełna obsługa calych projektów w Kotlinie to jedna z głównych nowości ostatniego Android Studio.

Wszystko wskazuje na to że java zostanie zepchnięta na bok, pewnie jeszcze długo będzie występować na androidzie ale już nie będzie głównym językiem.

Powiązania firm :

  1. Android studio jest stworzone przez JetBrains
  2. Kotlin należy do JetBrains
  3. Google oficjalnie wspiera Kotlina w trybie 'first-class'

Problem z Java:

  1. Java nie jest stworzona specjalnie pod Androida, nie nadąża z jego rozwojem. Android potrzebuje swojego języka, który załata ten problem
  2. Przepychanka z Oracle raczej zniechęca google do java https://www.theguardian.com/technology/2016/may/26/google-wins-copyright-lawsuit-oracle-java-code wiec na pewno

Przechodząc na kotlina rozwiązują problem własnego języka i IDE, wszystko dostarczy im JetBrains.

Najważniejsze jest jednak to że kotlin zyskał ogólne zainteresowanie samych programistów oraz pracodawców. Już pojawiają się ogłoszenia z mile widzianym kotlinem.
Na github zaczynają pojawiać się projekty i biblioteki napisane w kotlinie. Jeżeli trend się utrzyma to niedługo większość nowych bibliotek będzie napisana w tym języku, natomiast te w java zaczną się starzeć.

Google nie musi więc nawet naciskać, wystarczy że już ma zbudowaną społeczność, reszta sama stopniowo przyjdzie.

0
xxx_xx_x napisał(a):
  1. Java nie jest stworzona specjalnie pod Androida, nie nadąża z jego rozwojem. Android potrzebuje swojego języka, który załata ten problem

Tylko zastanawia mnie, jak Kotlin niby jest natywnym językiem dla Androida, skoro dowala do każdego APK swoją bibliotekę standardową (~1 MB), zamiast bezpośrednio być kompilowanym do JVM tak jak Java. Czyli wychodzi na to, że to Java jest językiem natywnym dla androidowego API, a Kotlin to kolejna warstwa abstrakcji.

0
Krzywy Programista napisał(a):
xxx_xx_x napisał(a):
  1. Java nie jest stworzona specjalnie pod Androida, nie nadąża z jego rozwojem. Android potrzebuje swojego języka, który załata ten problem

Tylko zastanawia mnie, jak Kotlin niby jest natywnym językiem dla Androida, skoro dowala do każdego APK swoją bibliotekę standardową (~1 MB), zamiast bezpośrednio być kompilowanym do JVM tak jak Java. Czyli wychodzi na to, że to Java jest językiem natywnym dla androidowego API, a Kotlin to kolejna warstwa abstrakcji.

Obecnie tak jest chociaż pewnie niedługo to się zmieni.

0
[xxx_xx_x napisał(a)]

Obecnie tak jest chociaż pewnie niedługo to się zmieni.

Jakieś źródło tej informacji?

0

nic nie stoi na przeszkodzie zeby napisac kompilator dla kotlina -> jvm
java przespala rozwoj, inne jezyki wrecz eksplodowaly o nowe featurey a java myslala ze bedzie niesmiertelna, teraz legacy java przepisuje sie na scale, kotlin, haskell, python
a tak to kwestia kompilatora

0

Ee tam. Pierdu pierdu. Znajdź mi chociaż jeden przykładowy tutorial w Kotlinie pochodzący od Google, czyli stąd: https://developer.android.com/training/index.html

Jest tam wzmianka o Kotlinie? Dopóki nie ma, to nie ma o czym rozmawiać. Rozumiem, że są tacy, co nakręcili się na Kotlina - ok niech będzie. Ale nic więcej, a ten hype na Kotlina jest trochę przesadzony.

Zobaczymy, czy sam Google przejdzie na Kotlina, ale póki co ja tego nigdzie nie widzę. Ani w źródłach Androida AOSP, ani biblioteki Google nie są w Kotlinie napisane, ani w przykładach czy oficjalnych tutorialach od Google.

Kotlin nie zastąpi Javy, dopóki Google nie zdecyduje, że to jest domyślny język programowania na Androida. A póki co, nie widać żeby Google miał zamiar to zrobić w najbliższej przyszłości.

0
Błękitny Kura napisał(a):

Ee tam. Pierdu pierdu. Znajdź mi chociaż jeden przykładowy tutorial w Kotlinie pochodzący od Google, czyli stąd: https://developer.android.com/training/index.html

Chyba słabo szukasz : https://developer.android.com/kotlin/index.html

0

To jest tylko komunikat, że Kotlin ma oficjalne wsparcie, a nie że ma zastąpić Javę. Są teraz 2 oficjalne, Kotlin i Java. Przejrzyj sobie repozytorium Google na Githubie i znajdź tam cokolwiek w Kotlinie. Piszesz o tym tak, jakby Google oznaczył Javę jako deprecated i wspierał teraz tylko Kotlina, co nie jest prawdą.

Zobacz jak Apple promuje Swifta, jeśli Google zacznie tak samo promować Kotlina to wtedy faktycznie będziesz mieć rację. Na razie hype na Kotlina mają tylko niezależni programiści (chociaż nie wszyscy, niektórzy zachowują zdrowy rozsądek), sam Google nic póki co w Kotlinie nie robi.

0

Nic takiego nie napisałem, zaznaczyłem tylko że jak na razie trend idzie w kierunku kotlina i java może niedługo stać się właśnie przestarzała. I nieprawdą jest że tylko niezależni programiści używają kotlina, duże korporacje też już w nim tworzą aplikacje.

0

Google nie używa Kotlina póki co. Jak Google znacznie używać Kotlina zamiast Javy, to będzie znak, że Java staje się przestarzała. Póki co Kotlin to tylko fanaberia, kto chce może używać.

0
Biały Lew1 napisał(a):

Google nie używa Kotlina póki co. Jak Google znacznie używać Kotlina zamiast Javy, to będzie znak, że Java staje się przestarzała. Póki co Kotlin to tylko fanaberia, kto chce może używać.

Sama Java, jeśli chodzi o feature'y języka, to jest przestarzała od wielu lat.

0
wartek01 napisał(a):
Biały Lew1 napisał(a):

Google nie używa Kotlina póki co. Jak Google znacznie używać Kotlina zamiast Javy, to będzie znak, że Java staje się przestarzała. Póki co Kotlin to tylko fanaberia, kto chce może używać.

Sama Java, jeśli chodzi o feature'y języka, to jest przestarzała od wielu lat.

A co w niej takiego przestarzałego?

PS. Kotlin stał się popularny na Androidzie, ponieważ aplikacje androidowe są pisane pod Javę 6, która już w zasadzie wyszła z obiegu. Nie mamy tam do dyspozycji ficzerów np. z Javy 8 i 9. Kotlin dorzuca trochę lukru składniowego i nadrabia ficzery z Javy 8 oraz przy okazji jest kompatybilny z Javą 6, dzięki czemu można w nim pisać apki na Androida.

0
wiciu napisał(a):

aplikacje androidowe są pisane pod Javę 6, która już w zasadzie wyszła z obiegu. Nie mamy tam do dyspozycji ficzerów np. z Javy 8 i 9.

To nie jest do końca prawdą: https://developer.android.com/studio/write/java8-support.html

Prawdą jest, że najciekawsze rzeczy z Javy 8 wymagają co najmniej Androida 7, ale niektóre jak np lambdy, działają bez żadnych ograniczeń, jeśli ktoś korzysta z RxJava albo Guavy, na pewno to doceni.

0
wiciu napisał(a):
wartek01 napisał(a):
Biały Lew1 napisał(a):

Google nie używa Kotlina póki co. Jak Google znacznie używać Kotlina zamiast Javy, to będzie znak, że Java staje się przestarzała. Póki co Kotlin to tylko fanaberia, kto chce może używać.

Sama Java, jeśli chodzi o feature'y języka, to jest przestarzała od wielu lat.

A co w niej takiego przestarzałego?

PS. Kotlin stał się popularny na Androidzie, ponieważ aplikacje androidowe są pisane pod Javę 6, która już w zasadzie wyszła z obiegu. Nie mamy tam do dyspozycji ficzerów np. z Javy 8 i 9. Kotlin dorzuca trochę lukru składniowego i nadrabia ficzery z Javy 8 oraz przy okazji jest kompatybilny z Javą 6, dzięki czemu można w nim pisać apki na Androida.

Można już korzystać z java 7.

0
Biały Lew1 napisał(a):

Google nie używa Kotlina póki co. Jak Google znacznie używać Kotlina zamiast Javy, to będzie znak, że Java staje się przestarzała. Póki co Kotlin to tylko fanaberia, kto chce może używać.

Co znaczy google zacznie używać? Przykłady już tworzą : https://github.com/googlecodelabs/android-using-kotlin

0

I pojawił się kotlin na oficjalnej stronie android.developer
https://developer.android.com/training/basics/firstapp/starting-activity.html

0

O nie, Java umiera! Jest jakiś bootcamp na Kotlina?

0
xxx_xx_x napisał(a):

I pojawił się kotlin na oficjalnej stronie android.developer
https://developer.android.com/training/basics/firstapp/starting-activity.html

Jeszcze nie wszędzie, tu np nie ma: https://firebase.google.com/docs/auth/android/custom-auth

0

Po prostu widać ze google mocno stawia na kotlina, poza tym kotlin pojawił się jako pierwszy wybór w tutorialu na temat podstaw androida(jak zacząć).

0

Są bootcampy z Kotlina? Skończyłbym taki i za miesiąc bym miał 15 tysięcy netto

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1