[WP] Tworzenie quizu (losowanie pytań, zaznaczenie dziedzin wylosowanych pytań itd.)

0

Witam!

Potrzebuję zrobić grę/program na platformę WP. Wiem, że ten system jest martwy, ale i tak muszę to zrobić :P
Planuję zrobić quiz historyczny. Ma być w nim:

a) Wybór z jakich okresów mają być pytania (użytkownik wybiera, czy wszystkie, czy też pojedyncze okresy typu średniowiecze itd.)

b) Ma być też ranking dla trybu trudnego (wszystkie okresy) i dla łatwego

c) Użytkownik podawał by swój nick na początku rozgrywki, by później ewentualnie go przypisać do rankingu

YT, książki itd. przejrzane. Mój największy problem jest właśnie z obsługą tych baz danych. Nie ukrywam, że bardzo ułatwiłoby mi pokazanie co i jak na przykładach (np.: losowanie pytań itd.) Z góry dziękuję za pomoc i wyjaśnienia. Pozdrawiam.

0

Pyxis to nie ja oczekuje tylko mój promotor xD Najlepsze jest to, że z WP nie miałem praktycznie nic zajęć. Miałem przygotowane kilka programów, ale niestety się uparł, że program/gra ma zawierać od 8-9 baz danych ;/

0

program/gra ma zawierać od 8-9 baz danych ;/

Że co? A dlaczego by nie trzymać tego... w jednej? Może 8-9 tabel (ale to i tak dużo za dużo dla tego programu)? O jakiej bazie danych mówisz - chcesz SQLite czy tylko w plikach grzebać? Piszesz dla WP8 czy Windows 10?

Wiem, że ten system jest martwy

Dziwne, u mnie działa ;)

0

No własnie musza być oddzielne ;/ Np.: dla rekordów, dla okresów historii itd. ;/ Co do wyboru to ma tylko działać i nie być zbyt skomplikowane w pisaniu :P Mogę pisać zarówno dla wersji 8 jak i 10. A no i mam komórkę Lumia 640 :P

0

To jeżeli chcesz SQLite, bo w nim pisze się dość fajnie to możesz zobaczyć plik, który dałem w załączniku. To jest kawałek z moich wykładów z UWP (więc dla W10M) - ale dla WP8 powinno działać bardzo podobnie.

Na slajdzie 18 masz chyba dodawanie, wyszukiwanie, aktualizację i inne takie w bazie zrobione. Slajd wcześniej definicja modelu i połączenie z bazą danych, jeszcze wcześniej jest krótki opis jak SQLite zainstalować, a jeszcze wcześniej co nieco o LINQ. Nie ma tam jednak nic o relacjach.

Zrobienie oddzielnych baz (oddzielnych plików .db) dla poszczególnych elementów tego programu to pomysł głupi - porozmawiaj z promotorem, bo może jednak mogą być po prostu tabele w jednej bazie.

0

Dzieki za wrzute. Przejrze ja jak wroce z pracy :D Powiem Ci jak to ogolnie wyglada moja sytuacja. Wybralem ten temat, gdyz jako jedyny wydawal mi sie sensowny (uwielbiam programowac). Reszta tematow to sieci itd., ktore sa dla mnie czarna magia. Oczywiscie pisze prace inzynierska. W sumie to w grudniu tamtego roku mi minal termin (skreslony zostalem dopiero w styczniu). No i mialem caly rok na sprobowanie jeszcze raz napisania tej pracy. To, ze sie nie wyrobilem wynikalo z choroby i smierci mojej Mamy. Zanim zaczela sie choroba to "wymagania" wynosilo od 3 do 4 baz danych. Po pozbieraniu sie (~pol roku od smierci) napisalem ponownie do promotora, dlaczego wyszlo tak, a nie inaczej. On wyrazil zgode, ale podwyzszyl mi wymagania do 8-9 baz danych ;/ Bez mozliwosci dojscia do kompromisu. Chce miec ten tytul dla Mamy i dlatego probuje caly czas (przejrzalem YT, ksiazki w pdf itd.), ale nt. baz danych cos tam jest, ale zeby mnie naprowadzilo na te wymagania nic nie ma. Tak czy siak dzieki za odzew :)

0

To, ze sie nie wyrobilem wynikalo z choroby i smierci mojej Mamy.

Kondolencje.

Zanim zaczela sie choroba to "wymagania" wynosilo od 3 do 4 baz danych. Po pozbieraniu sie (~pol roku od smierci) napisalem ponownie do promotora, dlaczego wyszlo tak, a nie inaczej. On wyrazil zgode, ale podwyzszyl mi wymagania do 8-9 baz danych ;/ Bez mozliwosci dojscia do kompromisu.

Tak w zasadzie to ja nie wiem jakie nawet tutaj mogą być "bazy", bo wydaje mi się, że wystarczy ci trzymać:

  • Okresy historyczne (grupy pytań)
  • Pytania
  • Odpowiedzi do pytań
  • Ranking

Wybralem ten temat, gdyz jako jedyny wydawal mi sie sensowny (uwielbiam programowac). Reszta tematow to sieci itd., ktore sa dla mnie czarna magia. Oczywiscie pisze prace inzynierska.

Z ciekawości - jaka uczelnia?

0

Jeśli chodzi o bazy to planowałem dać odp w bazie danych pytania, bo nie wiem jakby to wyglądało oddzielnie :D A uczelnia to UKW w Bydgoszczy.

0

Mógłby ktoś pomóc mi i pokazać przykład polegający na tym, by np.: pola z tabeli "Pytania" tj. "pytanie"|"odpowiedź A"|"odpowiedź D"|"odpowiedź C"|"odpowiedź D"|prawidłowa_odpowiedź" były przekazywane odpowiednio do textblocka i radiobuttonów? I jak zrobić, by wybranie odpowiedzi sprawiało, by było losowane kolejne pytanie?

0
Ktos napisał(a):

program/gra ma zawierać od 8-9 baz danych ;/

Że co? A dlaczego by nie trzymać tego... w jednej? Może 8-9 tabel (ale to i tak dużo za dużo dla tego programu)? O jakiej bazie danych mówisz - chcesz SQLite czy tylko w plikach grzebać? Piszesz dla WP8 czy Windows 10?

Wiem, że ten system jest martwy

Dziwne, u mnie działa ;)

U mnie działa Symbian S60 i Windows 3.1

0

Mógłby ktoś pomóc mi i pokazać przykład polegający na tym, by np.: pola z tabeli "Pytania" tj. "pytanie"|"odpowiedź A"|"odpowiedź D"|"odpowiedź C"|"odpowiedź D"|prawidłowa_odpowiedź" były przekazywane odpowiednio do textblocka i radiobuttonów?

Rozwiązanie łopatologiczne, ale niezbyt piękne:

Klasa pytań:

public class Question
{
    public int Id { get; set; }
    public string Text { get; set; }
    public string Answer1 { get; set; }
    public string Answer2 { get; set; }
    public string Answer3 { get; set; }
    public string Answer4 { get; set; }
    public int CorrectAnswer { get; set; }
}

XAML głównego widoku:

<StackPanel x:Name="spQuestion">
    <TextBlock x:Name="tbQuestionText" />

    <RadioButton x:Name="rbAnswer1" GroupName="answers" />
    <RadioButton x:Name="rbAnswer2" GroupName="answers" />
    <RadioButton x:Name="rbAnswer3" GroupName="answers" />
    <RadioButton x:Name="rbAnswer4" GroupName="answers" />

    <Button Content="Następne pytanie" Click="Button_Click" />
</StackPanel>

Cała logika (tworzenie bazy pytań i odpowiedzi, jeśli nie ma, ładowanie losowej listy pytań, przechodzenie pomiędzy pytaniami):

public sealed partial class MainPage : Page
{
    SQLiteConnection dbconn;
    IList<Question> questions = null;
    int current = 0;

    public MainPage()
    {
        InitializeComponent();

        var path = Path.Combine(ApplicationData.Current.LocalFolder.Path, "database.db");
        if (!File.Exists(path))
        {
            // jeżeli nie ma pliku bazy w folderze aplikacji, stwórz bazę pytań
            dbconn = new SQLiteConnection(path);
            dbconn.CreateTable<Question>();
            dbconn.Insert(new Question { Id = 1, Text = "W którym roku był chrzest Polski?", Answer1 = "966", Answer2 = "1410", Answer3 = "2005", Answer4 = "Jeszcze nie nastąpił", CorrectAnswer = 1 });
            dbconn.Insert(new Question { Id = 2, Text = "Kim był Mieszko I?", Answer1 = "Królem", Answer2 = "Księciem", Answer3 = "Wodzem", Answer4 = "Biskupem", CorrectAnswer = 2 });
            dbconn.Commit();
        }
        else
        {
            dbconn = new SQLiteConnection(path);
        }

        // załaduj pytania w losowej kolejności
        questions = dbconn.Query<Question>("SELECT * FROM Question ORDER BY RANDOM()");
        current = -1;
        LoadNextQuestion();
    }

    private async void LoadNextQuestion()
    {
        current++;
        if (current >= questions.Count)
        {
            MessageDialog md = new MessageDialog("Koniec gry!");
            await md.ShowAsync();

            return;
        }

        var currentQuestion = questions[current];

        tbQuestionText.Text = currentQuestion.Text;
        rbAnswer1.Content = currentQuestion.Answer1;
        rbAnswer1.IsChecked = false;
        rbAnswer2.Content = currentQuestion.Answer2;
        rbAnswer2.IsChecked = false;
        rbAnswer3.Content = currentQuestion.Answer3;
        rbAnswer3.IsChecked = false;
        rbAnswer4.Content = currentQuestion.Answer4;
        rbAnswer4.IsChecked = false;
    }

    private async void Button_Click(object sender, RoutedEventArgs e)
    {
        // sprawdzanie czy rbAnswer[numerpoprawnejodpowiedzi] jest zaznaczony - jeśli tak, ładuj kolejne pytanie            
        if (spQuestion.Children.OfType<RadioButton>().First(x => x.Name == "rbAnswer" + questions[current].CorrectAnswer).IsChecked.Value)
        {
            LoadNextQuestion();
        }
        else
        {
            MessageDialog md = new MessageDialog("Zła odpowiedź!");
            await md.ShowAsync();
        }
    }
}
0

Dziękuję za odzew. Czy w wersji UWP jest możliwość ręcznego ustawienia rozdzielczości i rozmiaru ekranu tak jak jest w Lumii 640?

0

Niezbyt rozumiem - w projektancie możesz sobie ustawić rozdzielczość pod którą projektujesz i mieć podgląd odpowiedni, emulator też ma parę wersji o różnych rozdzielczościach, jeśli o to ci chodzi.

0

Wiem, że to głupie, ale jak to zrobić? :P Mógłbyś pokazać? poza tym emulator u mnie nie dziala (brak hyper-v), dlatego uzywam L640 :)

0

screenshot-20171102200647.png

Możesz sobie też dodać własne definicje, jak ci standardowe nie wystarczają - nie wiem jaką rozdzielczość ma L640.

Swoją drogą bardzo polecam używanie Grid oraz StackPanel i marginesów, a nie układanie samemu kontrolek.

0

Chyba wlasnie o to mi chodzilo. Jak wroce z pracy to sprawdze. Dzieki :D

1

Witam, o ile w wersji na komórki to działa: NavigationService.Navigate(new Uri("/Quiz.xaml", UriKind.Relative)); to czemu w wersji na UWP nie? I ten o góry kod nie działa na wersji tylko na komórki ;/ Jestem załamany ;/


 private async void LoadNextQuestion()
        {
            current++;
            if (current >= questions.Count)
            {
                MessageDialog md = new MessageDialog("Koniec gry!");
                await md.ShowAsync();

                return;
            }

Chodzi oczywiście o MessageDialog. Obstawiam, że to tylko działa na wersji UWP, a co zrobić, by działało na wersji tylko na komórki?

0

NavigationService.Navigate(new Uri("/Quiz.xaml", UriKind.Relative)); to czemu w wersji na UWP nie?

Bo to jest stare API pochodzące jeszcze z Windows Phone Silverlight. W UWP jest NavigationService.Navigate(typeof(TYPSTRONY));, znaczy używa się typu strony, a nie jej bezpośredniego adresu.

Chodzi oczywiście o MessageDialog. Obstawiam, że to tylko działa na wersji UWP, a co zrobić, by działało na wersji tylko na komórki?

Co to jest "wersja tylko na komórki"? Piszesz w Windows Phone Silverlight, Windows Phone 8.1 (WinPRT) czy UWP?

0

Próbowałem w tej pierwszej, bo najwięcej pamiętałem z samonauki, zaś robienie na UWP to czarna magia dla mnie :x

0

NavigationService.Navigate(typeof(TYPSTRONY)); nie działa, zaś Frame.Navigate(typeof(TYPSTRONY)); zwraca blad

Severity	Code	Description	Project	File	Line	Suppression State
Error	CS1061	'Game' does not contain a definition for 'btn_powrót_Click' and no extension method 'btn_powrót_Click' accepting a first argument of type 'Game' could be found (are you missing a using directive or an assembly reference?)	Quiz_historyczny	C:\Users\Jacek Murawski\documents\visual studio 2015\Projects\Quiz_historyczny\Quiz_historyczny\Game.xaml	34	Active

0

Coś nakopałeś - w Game.xaml masz odwołanie do metody btn_powrót_Click, ale najwyraźniej w pliku Game.xaml.cs takiej metody nie ma.

0

A to od kiedy musi tez tam byc odwolanie? I jesli musi byc to w jaki sposob to zrobic? :)

0
using System;
using System.Collections.Generic;
using System.IO;
using System.Linq;
using System.Runtime.InteropServices.WindowsRuntime;
using Windows.Foundation;
using Windows.Foundation.Collections;
using Windows.UI.Xaml;
using Windows.UI.Xaml.Controls;
using Windows.UI.Xaml.Controls.Primitives;
using Windows.UI.Xaml.Data;
using Windows.UI.Xaml.Input;
using Windows.UI.Xaml.Media;
using Windows.UI.Xaml.Navigation;

// The Blank Page item template is documented at http://go.microsoft.com/fwlink/?LinkId=402352&clcid=0x409

namespace Quiz_historyczny
{
    /// <summary>
    /// An empty page that can be used on its own or navigated to within a Frame.
    /// </summary>
    public sealed partial class MainPage : Page
    {
        

        public MainPage()
        {
            this.InitializeComponent();
        }

        private void btn_start_Click(object sender, RoutedEventArgs e)
        {
            Frame.Navigate(typeof(Game));
        }

        private void btn_opcje_Click(object sender, RoutedEventArgs e)
        {
            Frame.Navigate(typeof(Options));
        }

        private void btn_koniec_Click(object sender, RoutedEventArgs e)
        {
            Frame.GoBack();
        }
    }
}

<Page
    x:Class="Quiz_historyczny.MainPage"
    xmlns="http://schemas.microsoft.com/winfx/2006/xaml/presentation"
    xmlns:x="http://schemas.microsoft.com/winfx/2006/xaml"
    xmlns:local="using:Quiz_historyczny"
    xmlns:d="http://schemas.microsoft.com/expression/blend/2008"
    xmlns:mc="http://schemas.openxmlformats.org/markup-compatibility/2006"
    mc:Ignorable="d">

    <Grid x:Name="LayoutRoot" Background="Black">
        <Grid.ColumnDefinitions>
            <ColumnDefinition Width="107*"/>
            <ColumnDefinition Width="268*"/>
        </Grid.ColumnDefinitions>
        <Grid.RowDefinitions>
            <RowDefinition Height="Auto"/>
            <RowDefinition Height="*"/>
        </Grid.RowDefinitions>
        <StackPanel x:Name="TitlePanel" Grid.Row="0" Margin="0,10,0,0" Grid.ColumnSpan="2">
            <TextBlock Text="Quiz historyczny" FontSize="40" HorizontalAlignment="Center" FontFamily="Times New Roman" Foreground="Red" FontWeight="SemiBold"/>
            <TextBlock Text="Wykonanie: Jacek Murawski" FontSize="18" HorizontalAlignment="Center" FontFamily="Times New Roman" Foreground="Green" FontWeight="SemiBold"/>
        </StackPanel>


        <Grid x:Name="ContentPanel" Grid.Row="1" Margin="12,0.5,12,-1" Grid.ColumnSpan="2">
            <Button x:Name="btn_start" Height="50" Width="150" Margin="70 -200 12 0" Content="START" Click="btn_start_Click" Foreground="White" BorderThickness="3" BorderBrush="White" FontWeight="ExtraBold"/>
            <Button x:Name="btn_opcje" Height="50" Width="150" Margin="70 0 12 0" Content="OPCJE" Click="btn_opcje_Click"  Foreground="White" BorderThickness="3" BorderBrush="White" FontWeight="ExtraBold"/>
            <Button x:Name="btn_koniec" Height="50" Width="150" Margin="70 200 12 0" Content="KONIEC" Click="btn_koniec_Click"  Foreground="White" BorderThickness="3" BorderBrush="White" FontWeight="ExtraBold"/>
        </Grid>
    </Grid>
</Page>
0

Ważność Kod Opis Projekt Plik Wiersz Stan pominięcia
Błąd CS0103 Nazwa „File” nie istnieje w bieżącym kontekście Praca_inżynierska C:\Users\Jacek Murawski\documents\visual studio 2015\Projects\Praca_inżynierska\Praca_inżynierska\MainPage.xaml.cs 34 Aktywne
System.IO jest. Co mam zrobic, by nie wywalal bledu?

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1