[Xamarin] Powiadomienia toast

0

W aplikacji, którą napisałem w Xamarin.Forms chciałbym dodać powiadomienia typu Toast. Znalazłem taki plugin Jednak zastanawiam się czy jest przy użyciu tego pluginu jest mozliwość wykonania tego bez użycia serwera w taki sposób, że plugin ten pobiera dane z SQLite. Pytanie jakie mi się od razu nasówa to jak będą się dane odświeżać same z siebie itd. bez ingerencji użytkownika. Ktoś ma jakis pomysł jakby to zrobić?

0

Background Task mogą działać niezależnie od aplikacji w tle, o to ci chodzi?

0

Powiadomienia Toast - masz na myśli zwykłe dymki ?
Xamarin.Forms:

Utwórz sobie jakiś interfejs typu (w kodzie współdzielonym)
public interface IDialog { void ShowDialog(string message); }

Następnie w Android -> Services
[assembly: Xamarin.Forms.Dependency(typeof(yourAPP.Droid.Services.Dialog))]
namespace yourAPP.Droid.Services
{
class Dialog : yourAPP.Interface.IDialog { public void ShowDialog(string message) { MainActivity.ShowToast(message); } }

}

W pliku MainActivity.cs w Androidzie:
public static void ShowToast(string message) { Toast.MakeText(Android.App.Application.Context, message, ToastLength.Long).Show(); }

Ostatnią rzeczą to w którymś miejscu w kodzie współdzielonym musisz wywoływać to za pośrednictwem DependencyService ja to robię tak:
public static void LocalNotification(string message) { DependencyService.Get<Interface.IDialog>().ShowDialog(message); }

Nie wiem jaki plugin znalazłeś więc trudno odpowiedzieć na pytanie :)
Jednym rozwiązaniem jest to co napisał Ktos. Natomiast drugim to możesz wgrać sobie plugin AdvancedTimer (on miał tam trochę dłuższą nazwę ale nie pamiętam dokładnie), i ustawisz że np co 1h jakaś funkcja Ci pobiera dane z SQL i wywołuje funkcję powiadomień.

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1