Pomysły na artykuły

0

No, to w bardzo ekspresowym tempie, szukajki się dorobiliśmy.

http://szukaj.programistamag.pl/search?q=zeromq

Zachęcamy do intensywnych testów i dzielenia się feedbackiem, jeżeli ktoś z was odkryje lub wymyśli coś bardzo istotnego to wchodzą w grę małe łapówki w postaci papierowych wydań Programisty :)

2

A może jakaś seria o terminologii programistycznej? Mogę się zgłosić na ochotnika do pisania ;)

1

Ja mam pomysł żebyście napisali trochę o WPF Silverlight, programowaniu maszynowym z poziomu ASM, mikrokontrolerach Atmega i Attiny bo mam takie i ich programowaniu, i implementacji równania Schroedingera w C++.

0

@CSharp: O mikrokontrolerach na architekturze AVR pisał Marek Klimowicz:
http://szukaj.programistamag.pl/search?q=avr

Niebawem pojawi się również artykuł o MicroPythonie - implementacji Pythona na mikrokontrolery.

O WPF był cały cykl artykułów:
http://szukaj.programistamag.pl/search?q=wpf

Jeżeli interesujesz się niskim poziomem, to pewnie dobrą lekturą będzie również dwuczęściowy cykl artykułów Bliżej Silikonu:
http://szukaj.programistamag.pl/uuid/08d27869cdbb976790db836641545f79b4ed3773
http://szukaj.programistamag.pl/uuid/b376aa58c997adb2aa5eedf64d72efb1ba51426c

Jeżeli jesteś zainteresowany którymiś archiwalnymi wydaniami to zapraszamy do kontaktu - [email protected] .

PS. @krokodyl szykuje dla Was cykl małych artykułów na temat terminologii programistycznej w praktyce :)

2

Może jakieś artykuły odnoszące się do tematyki hurtowni danych, eksploracji danych, opis platformy BI.

1

Poproszę więcej o Androidzie np. o bibliotekach: Retrofit, Volley, Dagger, Butterknife, Picasso, Android Annotations, LeakCanary, RxAndroid, Otto, Tape, ActiveAndroid, SugarORM i tak dalej.

0

Witam

A może jakaś seria artykułów na temat T-SQL i ogólne programowania baz danych?

0

A ja zadam pytanie trochę inaczej. Czy chcielibyście przeczytać o tworzeniu aplikacji w oparciu o JSR-356 (Java) i Phoenix Framework (Elixir)?

0

Chętnie poczytałbym o AI, deep learning i machine learning. A także porównanie frameworków mobile: RubyMotion, QT C++, Kivy oraz Xamarin (właśnie wykupiony przez M$).

0

Ja bym chętnie poczytał o narzędziach wspomagających proces ciągłej integracji.

0

Chętnie przeczytałbym o:

  • AngularJS 2 (najważniejsze różnice wzgl. poprzedniej wersji z jakimiś real-life przykładami)
  • AngularJS 2 vs React
  • tworzeniu aplikacji webowych z użyciem MongoDB+AngularJS+Express+Node.js
  • REST API z użyciem Node.js lub PHP jako backendu
  • zabezpieczaniu i metodach ograniczania dostępu do API (klucze, HMAC, JSON Web Token)
  • więcej (podejście techniczne i biznesowe) usługach Amazon AWS (głównie EC2, S3, RDS) lub ich odpowiednikach (o ile istnieją) po stronie Microsoft Azure

Swoją drogą ktoś mi pokazywał fajny "patent" na presyłanie plików bezpośrednio z klienta do cloud-storage:

  1. Request [AJAX] do backendu ("chcę wysłać plik")
  2. Backend komunikuje się z serwerem cloud-storage i uzyskuje link do uploadu z tokenem
  3. Response [AJAX] do przeglądarki z linkiem
  4. POST / PUT pliku [AJAX] pod wskazany adres

Wiem, że większość tematów jest dostępna w Internecie w lepszym lub gorszym wydaniu, ale miło byłoby poczytać o tych rzeczach w ojczystym jezyku, zwłaszcza, że artykuły do tej pory prezentowały podejście na podstawie dotychczasowych doświadczeń autora.

1
krokodyl napisał(a):

A może jakaś seria o terminologii programistycznej? Mogę się zgłosić na ochotnika do pisania ;)

To byłoby dobre!

Taki leksykon trudniejszych pojęć informatycznych.

Ja chętnie poczytałbym o GPGPU - może w PyOpenCl i PyCUDA (czyli z wykorzystaniem Pythona).

Także przydałoby się obszerne, szczegółowe porównanie kilku rozwiązań i szkieletów do cross-platformowego programowania mobile.

1

Poczytałbym jeszcze o:

  • wzorcach projektowych - przykłady użycia z życia wzięte,
  • generalnie dobrych praktykach w wytwarzaniu aplikacji - SOLID, DRY, KISS etc.,
  • możliwościach WCF (Windows Communication Foundation) poza tworzeniem usług sieciowych opartych o SOAP bądź REST,
  • ASP.NET Core,
  • wydajność baz danych, optymalizacja zapytań.

Jeżeli coś było to proszę o wyrozumiałość, prenumeratę mam stosunkowo od niedawna.

0
  • Omówienie scikit-a i ML
  • Języki funkcyjne Erlang, Scala - szczególnie pod kątem zastosowań.
  • Profilowanie aplikacji (Python, Java, Scala, C++) - najlepiej w IDE firmy JetBrains
0

Modyfikacje oprogramowania Free Libre Open Source Software na potrzeby klienta jako model biznesowy.

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1